Üzleti tippek

A hálószobában dolgozik minden ötödik távmunkás

A Leitz felmérése szerint az otthonról dolgozó alkalmazottak több mint fele nem tudja megoldani, hogy legyen dolgozószobája.

Az irodaszergyártó cég európai kutatása szerint a megkérdezettek mintegy 30 százaléka a nappalijában vagy étkezőjében dolgozik, 20 százalékuk pedig valamelyik hálószobában. Emellett néhányuknál preferált helyszín még a kert és a konyha is.

Iroda az 50 négyzetméteres lakásban?

Kevés a hely az otthon végzett munkához, ezt tükrözik a lakásépítési trendek is. Az elmúlt években Európa-szerte egyre kisebb városi lakások épültek, és Magyarországon is hasonlóan alakult a helyzet. A KSH tavalyi adatai szerint a többszintes családi házakkal ellentétben a 2003 óta épült lakótelepi vagy társasházi lakások mérete folyamatosan csökkent.

2015-ben például 80 négyzetméter volt a magyarországi lakott lakások átlagos alapterülete, és ezzel összhangban áll az a tény is, hogy általában az 50-75 négyzetméter közötti alapterületű, átlagosan 2-2,5 szobaszámú ingatlanokat keresik leginkább a lakáspiacon. Ekkora helyen pedig nem mindig egyszerű alkalmas helyet találni a munkavégzésre.

Az irodaszerek tárolása sem egyszerű

A megfelelő munkatér kialakítása mellett kiemelten fontos, hogy könnyen hozzáférjünk a naponta használt munkaanyagainkhoz. A tényleges papírmentes iroda – vagy akár a teljesen digitalizált otthon – egyelőre még csak vízió. A Leitz által megkérdezettek 52%-a például még mindig papírról olvas az irodában, 54%-uk pedig papírra is ír. Nincs ez másképp az otthonokban sem; a felhalmozott papírmennyiséget viszont tárolni, illetve rendszerezni szükséges, ellenkező esetben hamar elárasztják a lakást, és otthoni irodai környezetünk könnyen kaotikussá válhat.

A tér tehát nem csupán azt jelenti, hogy van néhány síkfelületű négyzetméterünk, amire letehetjük a papírlapokat vagy a laptopot. A mappázás és a raktározás is elengedhetetlen, azonban annak ellenére, hogy milyen sokan dolgoznak otthonukban, a lakások irodaszer-ellátottsága messze elmarad a munkahelyi irodáétól. A megkérdezettek több mint kétharmada nemcsak, hogy nem rendelkezik fiókos szekrénnyel, de még egy olyan fiókja sincs, amelyben munkaanyagait elhelyezhetné.

Legyen világosság mindenhol

Az otthoni munkakörnyezet kialakításakor a munkavégzést és az összpontosítást segítő hangulati, illetve színelemek alkalmazása mellett a megfelelő világítás kiválasztása szintén meghatározó tényező. A válaszadók háromötöde például nagyon lényegesnek tartja az állítható személyi és irodai világítást, sőt fontosabbnak, mint egy ergonómiai szempontoknak is megfelelő számítástechnikai eszközt vagy az egyénileg állítható fűtést. Ennek ellenére csak keveseknek van otthon megfelelő világítástechnikája.

Ebben segíthetnek a modern és költséghatékony LED-megoldások, melyek fényereje vagy akár színhőmérséklete is szabályozható, hogy elvárásainknak és aktuális hangulatunknak a leginkább megfeleljenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik