Pénzügy
kozalkalmazott(430x286)(1).jpg (közalkalmazott, )

Súlyos bérfeszültség lesz a közszférában, ha a kormány nem lép

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 09:12

Korábban a témában:

A kormány nemrégiben döntött arról, mennyivel emelkedjen jövőre a minimálbér és a bérminimum. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közleményében üdvözli és támogatóként aláírta a kormány, a munkaadók és az érdekképviseletek által kötött 2017. évi minimálbér és garantált bérminimum megállapodást. Azonban az emiatt keletkező súlyos bérfeszültségre is felhívják a figyelmet.

Most a közszférán a sor!

Remélik, hogy a kormány tárgyalókedve és kezdeményező képessége továbbra is kitart, és a soron következő Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésre is valami komolyan vehető ajánlattal érkezik.

Mert mint emlékeztetnek, a közszférában átfogó illetményrendezés immár nyolc éve nem történt. A kormány ágazati alkukkal igyekezett fenntartatni a különböző szakmák között mesterségesen gerjesztett ellentéteket – teszik hozzá.

Ha semmi nem történik, akkor a januári garantált bérminimum bevezetése után a most belépő, érettségivel rendelkező fiatal ugyanannyit kap majd kézhez, mint az egyetemi diplomával rendelkező, 10 éve közszolgálatban dolgozó munkatársa – hívják fel a figyelmet.

Ez hatalmas bérfeszültséghez vezet majd a munkahelyeken, amelyet feltétlenül kezelnie kell a kormánynak – üzenik. A bérfeszültséget ezzel a táblázattal szemlélteik:

berfeszultseg-kozszfera

A mostani bérmegállapodást alapul véve, a közalkalmazotti illetménytáblának most már a kétharmada „összecsúszik”. Ezzel a kormány azt jelzi a munkavállalóinak, hogy a tapasztalat és a megszerzett tudás nem ér semmit. Reméljük, hogy nem ez a cél! Itt az ideje, hogy a kormány komolyan vegye a közalkalmazottak követelését is! – így a szakszervezet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.