Üzleti tippek
Lázár János sajtótájékoztatója

Lázár őszintén: brutálisan romlott Magyarország versenyképessége

24.hu
24.hu

2016. 11. 24. 13:13

Korábban a témában:

Mivel van politikai stabilitás Magyarországon, így őszintén beszélhetünk a problémákról is: Magyarország versenyképessége brutálisan romlott az elmúlt években – a Portfolio.hu tudósítása szerint többek között ezt a határozott kijelentést tette Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője az EU-s fejlesztésekről szóló kormányzati konferencián.

Idevág: az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány őszi adócsomagját, amelynek legfontosabb elemei a kabinet szerint a köztehercsökkentés, a versenyképesség növelése, valamint az adóbürokrácia mérséklése.

A miniszter azt a kérdést is körbejárta, hogy valóban korrupt országnak tekinthető-e Magyarország az EU-források terén.

Magyarország erősségeit és gyengeségeit így foglalta össze a Lázár:

  • A 2017-2018-as növekedési kilátásai nagyon biztatóak, lényegében nincs infláció, alacsonyak a kamatok, csökken az államadósság, 5% alatti a munkanélküliség, nő az export, jelentős kereskedelmi többlettel zárhatjuk az évet, ilyen jó gazdasági állapotunk 30 éve nem volt.
  • A meggyengülő Nyugat-Európában Németország egyetlen természetes szövetsége a mi régiónk maradt.
  • A tőkehiány a magyar gazdaság gyengesége, ez súlyos probléma, saját erőforrásokból ezt nem tudjuk pótolni, ezért a következő 25-30 évben a külső forrásokra rá vagyunk szorulva. A problémát csak részben oldják meg az EU-források.
  • A 2018-as választásokon a Fidesz várhatóan megtartja az emberek bizalmát, de ezért kötelessége is, hogy középtávú gazdasági fejlesztési tervekben gondolkodjon, tekintettel a súlyos tőkehiányra is.
  • Súlyos demográfiai kihívásban szenved Magyarország, és ezt nem biztos, hogy drasztikus beavatkozások képesek megváltoztatni, és nem is a migráció a válasz, hanem például a családtámogatás rendszerének további erősítése.
  • A romló demográfiai helyzetet előbb meg kell állítani, ehhez előbb az egészségügy komoly átalakítása kell, ami nem feltétlenül a források jelentős növelését jelenti, hanem a népesség egészségügyi állapotát kell javítani (egészségben-betegségben töltött idő arányát kell javítani).
  • A gazdaságfejlesztés komoly gyengesége, hogy az olcsó munkaerőre épülő termelési modell már nem működik, erre nem építhetünk és ezzel is összefügg a minap eldöntött jelentős béremelés (érvelése szerint az elmúlt években jelentősen szűkült az alacsony bérek miatt is a munkaképes korú lakosság aránya a külföldre vándorlás miatt), drágább lesz a munkaerő, de a kormány döntései nélkül is ez történne.
  • A technológiai forradalomban kérdéses, hogy Magyarország hogyan tud részt venni.
  • A versenyképességi adatokra is figyelni kell, kétségtelen, hogy rossz a helyzet, a tendencia pedig egyértelműen rossz, ezt meg kell változtatni, mert a régióbeli országok is elhúztak mellettünk.
  • “Magyarország versenyképessége brutálisan romlott”, így tehát részben ezért is gyorsabb növekedésre van szükség.

A korrupcióval kapcsolatban pedig többek között elmondta, hogy az állami pályázatértékelői rendszer felállításakor radiális eszközökhöz kellett nyúlni, mert olyan folyamatokat láttak, ami felvetette a forrásvesztés kockázatát (a pályázatértékelés ki volt szervezve privát gazdasági érdekeltségekre). Az új rendszerbe már csak állami tisztviselői jelentkezhet, az Alkotmányvédelmi Hivatal szoros felügyelete mellett. Ezen a górcsőn keresztül kell tehát azt a kérdést vizsgálni, hogy az EU-forrásokról szóló döntéshozatalban felmerülhet-e a korrupció.

Megemlítette, hogy csökkentett a verseny a közbeszerzéseknél, mert az Európai Bizottság szerint túl sok az egyajánlatos eljárások aránya.  De ez minden régiós országban így van – tette hozzá, jelezve, nem korrekt régiós korrupcióról beszélni.

Azt azért elismerte, hogy vannak strukturális problémák, és utalt arra, hogy emiatt újították meg a közbeszerzést. Az EU-s vitákról pedig azt mondta, bár rendszeresek, de Magyarország kompromisszumokra törekszik, ameddig a jogrendszer és mások példái megengedik. Ha bővebben is kíváncsi, miket mondott még, kattintson!

Tudta? Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a magyarok többsége úgy látja, rosszabb a korrupciós helyzet, mint korábban.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.