Üzleti tippek

Az MNB aggódik, mi lesz, ha már nem jönnek az uniós pénzek

nagy-marton(210x140).jpg (Array)
nagy-marton(210x140).jpg (Array)
Már most fel készíteni a vállalkozásokat az uniós támogatások 2020 utáni átalakulására, át kell terelni őket a piaci finanszírozás felé, amiben érdemes lenne felhasználni a növekedési hitelprogram (nhp) tapasztalatait - hívta fel a figyelmet Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön, az EU fejlesztési források felhasználásáról rendezett konferencián.

Nagy Márton a Miniszterelnökség által Magyarország erősödik címmel rendezett konferencián hangsúlyozta, az uniós támogatásoknak igen jelentős szerepük van a gazdaságban a nagyobb beruházásokon, a foglalkoztatáson, a költségvetésen, az adóbevételeken vagy akár a kiadások megtakarításán keresztül, a külső finanszírozási képességre vagy a devizatartalékra is hatással vannak. A sérülékenységet, a növekedést is befolyásolják, ezért foglalkozni kell azzal, mi történjen, amikor már nem, vagy más minőségben állnak rendelkezésre.Kitért arra is, hogy az uniós források felhasználását ciklikusság jellemzi, ami adott év gazdasági növekedésében akár 0,5-1 százalékos ugrást is jelenthet. A gazdaságfejlesztés, a konvergencia azt igényli, hogy az uniós forrásokat minél hamarabb kiosszák, de ki kell valamit találni, hogy ennek hatását ki lehessen simítani. Hozzátette, ez nem magyar sajátosság, más közép-kelet-európai országokban is jellemző, ahol az uniós források aránya jelentős a GDP-hez képest.

A konferencián Lázár János beszélt arról, hogy még idén ezermilliárd forint pályázat lesz elérhető, jövőre pedig az egész. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az uniós pályázatokkal kapcsolatos korrupciós vádakra is reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik