Üzleti tippek

Külföldre üldözheti a kormány a magyar webáruházakat

Egy új törvényjavaslat szerint a webáruházaknál a legkisebb fogyasztóvédelmi bírság 200 ezer forint, miközben más boltokban az alsó határ csak 15 ezer forint. Ha ezt bevezetik, a kereskedőknek jobban megéri majd a határon túlról üzemeltetni a szervert – hívja fel a figyelmet a Blokkk.com szakportál.

Bár látszólag könnyű azt mondani, hogy tessék jogszerűen működni, és akkor nem kapnak bírságot a webáruházak, a törvényjavaslat a második botlás után automatikusan 200 ezer forint bírságot léptetne életbe – legyen az bármilyen csekély súlyú is. Ez pedig egy kis családi vállalkozás esetén végzetes következményekkel járhat. Igaz, jelenleg az első botlás után – leszámítva a fajsúlyosabb eseteket – nem büntethetők bírsággal.

A probléma a digitális üzleti környezet szigorításával van, ami szembemegy a kormány digitális jólét elnevezésű programjának szellemiségével. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jelentéseiből az is egyértelműen kiderül, hogy a feltárt hibák döntő része olyan adminisztrációs hiányosság, ami semmilyen módon nem sérti a vásárló pénztárcáját vagy biztonságát, de jogait sem.

Ilyen körülmények között sokkal egyszerűbb lehet, ha a webáruházak külföldre viszik a szolgáltatásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik