Üzleti tippek
Image of woman using a laptop

Drasztikus változások a pénzügyi és informatikai világban

24.hu
24.hu

2016. 10. 21. 15:49

Tovább nőtt a kockázatelemző munka súlya, de a fintech cégek is új versenyhelyzetet teremtenek a bankok számára.
Korábban a témában:

A Morgan Stanley budapesti irodájának munkája lényegesen felértékelődött a pénzügyi piacok változásával. Tíz éve 30 fővel indultak, ma közel 1500-an dolgoznak, és legtöbben informatikai és elemző munkát végeznek. A globális tanácsadó vállalat az évforduló alkalmából összefoglalta, hogy az elmúlt évtizedben milyen pénzügyi, informatikai és HR-trendekkel találkoztak, milyen változások érintették a hazai irodát.

Felértékelődött a kockázatelemzés

Még hangsúlyosabbá vált a kockázatelemző és matematikai modellező munka, valamint több a fenntarthatósággal, biztonsággal kapcsolatos belső elemzés, és a felügyelő szervekkel való együttműködés is még szorosabbá vált. Amellett, hogy ez egyrészről megfelelő számú kockázatelemző és matematikai modellező szakember bevonását igényli, egyben izgalmas informatikai kihívásokat is támaszt. A matematikus, fizikus vagy akár mérnök vagy pénzügyi diplomával rendelkező munkavállalók számára kiemelkedő perspektívát kínál ez az elemző terület.

Megváltozott a „felhasználói szintű IT-ismeretek” definíciója

„10 éve, ha valaki azt mondta, felhasználói szinten ért az informatikához, az többnyire azt jelentette, hogy tud nyomtatni, e-mailt küldeni, szövegszerkesztőt használni. Ma már a legtöbb pénzügyi, elemzői vagy modellezéssel foglalkozó munkakörben ez kevés. A gazdasági, pénzügyi vagy matematikai ismereteket legalább alapszintű programozási ismeretekkel kell kiegészíteni, amelyben természetesen segítenek a belső képzések is, viszont mindenképpen szükség van a munkavállalók ezirányú nyitottságára” – mondta Fogarasi Norbert, a tanácsadó cég budapesti irodájának vezetője.

Pénzügyi informatika: átértékelődött a biztonság fogalma

10 évvel ezelőtt a klasszikus IT-biztonság alatt elsősorban a hacker- és egyéb külső támadások elleni védelmet értették – ami természetesen ma is rendkívül fontos, különösen, mivel ezek a támadások egyre kifinomultabbakká válnak, és újabb és újabb kihívásokat állítanak az IT-biztonsági szakemberek elé. Mára azonban emellett jelentősen nőtt a fenntartható pénzügyi működés biztosításához szükséges informatikai feladatok mennyisége, és fontosabbá váltak olyan területek is, mint például a belső hozzáférések szigorúbb és követhetőbb kontrollja, azaz a „privileged access management”.

Új versenyhelyzetet teremtettek a fintech cégek

Az információs technológia széles körben és könnyebben hozzáférhetővé vált, a piacok egyre inkább globálissá válnak, ráadásul a közösségi média megkönnyíti tömegek – egész piacok – elérését. Mindez támogatja a pénzügyi startupok, a fintech cégek fejlődését. „A bankok ma már nemcsak egymással, de a fintech cégekkel is versenyeznek, mert egy-egy területen képesek piacokat elvenni. A verseny egyik legfontosabb elemének az informatikai fejlesztések és innovációk számítanak” – fejtette ki Fogarasi Norbert.

A működési kockázatok megosztása is globalizálódik

A technológia lehetővé teszi, hogy egyre globálisabbá váljanak az informatikai csapatok is, ennek egyik előnye a működési kockázatok megosztása. Így a banki működés akkor is biztosított egy másik országban vagy akár földrészen készen álló IT-csapat bevonásával, ha éppen egy adott irodában – például természeti katasztrófa miatt – lehetetlenné válik a munka.

Átalakuló HR-kihívások: az Y és Z generációk új vezetői hozzáállást kívánnak

„Az elmúlt 10 évben nagyot változott az, hogy mi motivál egy pályakezdőt, mind a tanulás és személyes fejlődés szempontjából, mind abban, hogy milyen karrierutat képzel el magának. A mai frissdiplomások teljesen új munkakultúrával rendelkeznek, új elvárásokat hoznak magukkal: ha szeretnénk megnyerni és főleg megtartani a fiatalokat, másként kell elosztani a feladatokat, és más vezetői stílus szükséges, mint régen. A mai fiatal kollégák gyorsabban és könnyebben váltanak, mint régen, de örömmel látjuk, hogy később, tapasztalattal a hátuk mögött sokan visszatérnek hozzánk” – fogalmazott a szakember.

Mindez természetesen változást igényel a toborzási, kiválasztási folyamatokban, a kommunikációban is, miközben még fontosabbá vált a nyílt, befogadó vállalati kultúra, a sokszínűség és az innovatív ötletek támogatása.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Elődeink több fajjal is szexeltek

Kommentek

American thrash metal band Slayer performs onstage, mid 1980s. Pictured are guitarists Jeff Hanneman (1964 - 2013) (left) and Kerry King. (Photo by Tony Mottram/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.