Üzleti tippek

Az exportpiacokra gyúrnak a cégek

24.hu
24.hu

2016. 09. 08. 10:45

A nagyvállalatok a kivitelből nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből.
Korábban a témában:

Visszafogták a következő évi pénzügyi várakozásaikat a nagyvállalatok. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint átlagosan 2,4%-os árbevétel-növekedést vár a szektor. Ez év elejéhez képest egyértelműen visszaesés (2,9%), és az MNB jövő évre prognosztizált 2,6 százalékos inflációs várakozását is alulmúlja, azonban az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6%) még mindig kedvező szint” – részletezte az eredményeket Peter Roebben divízióvezető.

A mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok: akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik.

Budapest, 2016. március 16.
Dolgozók a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. üzemében 2016. március 16-án. A Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata megkezdte az épülõ Belorusz Atomerõmûbe gyártott tíz nagy teljesítményû hûtõvíz-szivattyú szállítását.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az árbevétel növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42-ről 37 százalékra csökkent, miközben szinten tartásra 53% helyett 58% számít. A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók: a hazai piacból 2,2%-os, míg az exportból 2,7%-os bővülésre számítanak.

Visszafogott nyereség

„A várt profitnövekedés mértéke 2,2-ről 1,4 százalékra zsugorodott. Ezzel megtört az elmúlt évre jellemző növekvő trend, és közelítünk az egy évvel ezelőtti mélyponthoz (1,1%)” – részletezte a szakember. A különböző ágazatokat tekintve nagy eltérések mutatkoznak: a szolgáltató szektorban 3,3%, a kereskedelemben 2,8% és az iparban 1,9% profitbővüléssel, míg az agrárium 0,2%-os nyereségcsökkenéssel számol.

Nagyobb cég, jobb eredmények

A nagyobb vállalatméret nagy előnyt jelent az árbevétel és profitkilátásokat tekintve is, mivel a cégmérettel párhuzamosan nő azoknak az aránya, amelyek a következő egy évben bővülő pénzügyi eredményekre számítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.