Üzleti tippek

Az exportpiacokra gyúrnak a cégek

A nagyvállalatok a kivitelből nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből.

Visszafogták a következő évi pénzügyi várakozásaikat a nagyvállalatok. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint átlagosan 2,4%-os árbevétel-növekedést vár a szektor. Ez év elejéhez képest egyértelműen visszaesés (2,9%), és az MNB jövő évre prognosztizált 2,6 százalékos inflációs várakozását is alulmúlja, azonban az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6%) még mindig kedvező szint” – részletezte az eredményeket Peter Roebben divízióvezető.

A mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok: akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az árbevétel növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42-ről 37 százalékra csökkent, miközben szinten tartásra 53% helyett 58% számít. A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók: a hazai piacból 2,2%-os, míg az exportból 2,7%-os bővülésre számítanak.

Visszafogott nyereség

„A várt profitnövekedés mértéke 2,2-ről 1,4 százalékra zsugorodott. Ezzel megtört az elmúlt évre jellemző növekvő trend, és közelítünk az egy évvel ezelőtti mélyponthoz (1,1%)” – részletezte a szakember. A különböző ágazatokat tekintve nagy eltérések mutatkoznak: a szolgáltató szektorban 3,3%, a kereskedelemben 2,8% és az iparban 1,9% profitbővüléssel, míg az agrárium 0,2%-os nyereségcsökkenéssel számol.

Nagyobb cég, jobb eredmények

A nagyobb vállalatméret nagy előnyt jelent az árbevétel és profitkilátásokat tekintve is, mivel a cégmérettel párhuzamosan nő azoknak az aránya, amelyek a következő egy évben bővülő pénzügyi eredményekre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik