Üzleti tippek
Gyõr, 2016. augusztus 2.
Egy munkás dolgozik a pályaszerkezet építésén a Gyõrt keletrõl elkerülõ 813-as fõút építésének második ütemén a város határában 2016. augusztus 2-án. A második ütemben épülõ útszakasz 3,329 milliárd forintból 2016 végére készül el, hossza 3,8 kilométer és kétszer egysávos lesz, három körforgalmat és egy felüljárót foglal magába. A beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztõ Zrt. (NIF Zrt.) tájékoztatása szerint a teljes, 13,4 kilométer hosszú, Gyõrt elkerülõ út 2017 év végére fog elkészülni, amely összeköti az M1-es autópályát a 14-es úttal.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hektikus döntések: döcögnek a beruházások

24.hu
24.hu

2016. 08. 11. 11:23

Korábban a témában:

A KSH első negyedéves csökkenő beruházási adata után a folytatásban sem lehet számítani a beruházások erőteljes beindulására. A hazai nagyvállalatok következő egyéves beruházási aktivitása csökkenést mutat, jelenleg a cégek fele tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből.

A kutatás alapján a 2 milliárd forintnál nagyobb éves árbevételű cégek beruházási szándékánál egyelőre nem látható egyértelmű trend, sokkal inkább a hektikusság jellemző.

„Az év eleji kiugróan pozitív eredmény után visszakorrigált a beruházási hajlandóság, jelenleg minden második hazai nagyvállalat tervez valamilyen fejlesztést. A csökkenés ugyan jelentősnek mondható, azonban ez az arány még mindig kedvező az elmúlt két évet tekintve” – mondta Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A megvalósítandó beruházásoknál erőteljesen visszaestek a hosszabb távon gazdasági bővülést elősegítő beruházások a technológiai fejlesztésekhez és a kapacitásbővítéshez képest.

Habár továbbra is a technológiai fejlesztések állnak az élen (hiszen minden negyedik vállalat készül ilyen jellegű beruházásra), ez elmarad a korábban jellemző 30%-os aránytól. Kapacitásbővítésben jelenleg a nagyvállalatok 15%-a, míg az értékesítésfejlesztésben körülbelül minden tizedik cég gondolkodik.

Öröm az ürömben, hogy bár a beruházások értékén a nagyvállalatok többsége (65%) nem kíván változtatni a következő egy év során, több mint minden negyedik cég (27%) növelné az erre fordított kiadásait – szemben az egy évvel ezelőtti szándékhoz képest, amikor csupán ötödük tervezte a fejlesztésre fordítandó kiadások növelését.

Beruházások saját zsebből

A megkérdezett cégvezetők nyilatkozatai alapján a külső finanszírozás igénybevétele a társaságok többségére nem jellemző az előttünk álló egy évben, beruházásaikat főként saját forrásból kívánják megoldani, a vállalati hitelállomány látványos bővülése így nem várható az adott időszakban.

„Ugyan év elejéhez képest csaknem dupla annyi cég (9%) kíván felvenni hosszú távú hitelt, a külső finanszírozás iránti igény továbbra is alacsony, és leginkább belső forrásokra támaszkodnak a vállalatok” – részletezte Peter Roebben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.