Üzleti tippek

Hektikus döntések: döcögnek a beruházások

A KSH első negyedéves csökkenő beruházási adata után a folytatásban sem lehet számítani a beruházások erőteljes beindulására. A hazai nagyvállalatok következő egyéves beruházási aktivitása csökkenést mutat, jelenleg a cégek fele tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből.

A kutatás alapján a 2 milliárd forintnál nagyobb éves árbevételű cégek beruházási szándékánál egyelőre nem látható egyértelmű trend, sokkal inkább a hektikusság jellemző.

„Az év eleji kiugróan pozitív eredmény után visszakorrigált a beruházási hajlandóság, jelenleg minden második hazai nagyvállalat tervez valamilyen fejlesztést. A csökkenés ugyan jelentősnek mondható, azonban ez az arány még mindig kedvező az elmúlt két évet tekintve” – mondta Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A megvalósítandó beruházásoknál erőteljesen visszaestek a hosszabb távon gazdasági bővülést elősegítő beruházások a technológiai fejlesztésekhez és a kapacitásbővítéshez képest.

Habár továbbra is a technológiai fejlesztések állnak az élen (hiszen minden negyedik vállalat készül ilyen jellegű beruházásra), ez elmarad a korábban jellemző 30%-os aránytól. Kapacitásbővítésben jelenleg a nagyvállalatok 15%-a, míg az értékesítésfejlesztésben körülbelül minden tizedik cég gondolkodik.

Öröm az ürömben, hogy bár a beruházások értékén a nagyvállalatok többsége (65%) nem kíván változtatni a következő egy év során, több mint minden negyedik cég (27%) növelné az erre fordított kiadásait – szemben az egy évvel ezelőtti szándékhoz képest, amikor csupán ötödük tervezte a fejlesztésre fordítandó kiadások növelését.

Beruházások saját zsebből

A megkérdezett cégvezetők nyilatkozatai alapján a külső finanszírozás igénybevétele a társaságok többségére nem jellemző az előttünk álló egy évben, beruházásaikat főként saját forrásból kívánják megoldani, a vállalati hitelállomány látványos bővülése így nem várható az adott időszakban.

„Ugyan év elejéhez képest csaknem dupla annyi cég (9%) kíván felvenni hosszú távú hitelt, a külső finanszírozás iránti igény továbbra is alacsony, és leginkább belső forrásokra támaszkodnak a vállalatok” – részletezte Peter Roebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik