Üzleti tippek
An investor looks at screens showing stock market movements at a securities company in Beijing on January 8, 2016. Chinese equities led another day of volatility across Asia on January 8 as investors were panicked by Beijing's attempts to stabilise its beleaguered markets, with fears growing the global economy could be teetering.  AFP PHOTO / WANG ZHAO / AFP / WANG ZHAO

Az adóhatóság még jobban rálát a tőkepiaci ügyletekre

24.hu
24.hu

2016. 08. 19. 14:51

Jelentősen bonyolódik az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek adóbevallási folyamata.
Korábban a témában:

Az augusztustól életbe lépett változás megfelelő informatikai háttér nélkül komoly fennakadásokhoz vezethet a befektetési szolgáltatóknál – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Az újonnan beiktatott, illetve módosított rendelkezések ugyan csak augusztus 1-jétől hatályosak és alkalmazandóak, azonban visszamenőlegesen minden 2016. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is vonatkozhatnak.

A törvénymódosítás elsődleges célja annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a jövő januártól bevezetendő bevallási tervezetben az adóhatóság szerepeltetni tudja az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből (vagyis befektetési szolgáltatón keresztül) származó jövedelmet a személyi jövedelemadó bevallás új módjaként. Ennek megfelelően módosulnak a befektetési szolgáltató által a magánszemély részére kiadandó igazolásra, valamint a befektetési szolgáltatót terhelő adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó előírások.

A módosítás értelmében a befektetési szolgáltatónak az adóévet követően az eddig hatályos január 31. helyett február 15-ig kell ügyletenként kiállítania egy részletezett igazolást a magánszemély részére.

Ennek tartalmaznia kell:

  • az adott évben elszámolt ügylet eredményének összegét,
  • az abból származó bevételt,
  • az ügyleti ráfordítást,
  • valamint az ügyletek eredményében figyelembe nem vett járulékos költségek összegét is.

Az igazoláson kívül az is feladata lesz a befektetési szolgáltatónak, hogy egy külön nyomtatványon (K86) keresztül mindezen információkról adatokat szolgáltasson az adóhatóság felé.

Az adóalany számára jelentősen egyszerűsödhet az szja-bevallás folyamata, mert az adóhatóság is megkapja a tőkepiaci ügyletekre vonatkozó adatokat, amiből képes lesz összeállítani a vonatkozó részeket a bevallástervezetben. Ugyanakkor a szolgáltatóknak már most célszerű elkezdeni az informatikai háttér fejlesztését annak érdekében, hogy az egyes ügyletekről részletes információkat szolgáltassanak a hatóság felé – hívta fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária szenior menedzsere.

Mitrik Kornélia szerint az érintett pénzintézetek számára nehezíti a felkészülést, hogy még nem elérhető a K86-nevű nyomtatvány, ezért egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen paraméterek szükségesek a korrekt igazolás és adatszolgáltatás elkészítéséhez.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.