Pénzügy

Jövőre máshogy kell adózni az értékpapír után

tozsde(960x640)(1).jpg (tőzsde, )
tozsde(960x640)(1).jpg (tőzsde, )

Változtak az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemre, valamint az értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték adózására vonatkozó szabályok – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

A változások egy része a kifizetőre, más részük a gazdasági társaságok magánszemély tagjaira vonatoznak. Ezeket az idei adóévre vonatkozóan, 2017-ben kell őket először érvényesíteni az érintetteknek.

Ennek alapján:

  • A kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltatónak az adóévet követő február 15-ig ügyletenként részletezett igazolást kell kiállítania a magánszemély részére.
  • A kifizetőnek adatot kell szolgáltatnia NAV felé a magánszemély adóévi ügyleteinek bevételeiről, az összesített eredményről (nyereség, veszteség) és az ügyletek eredményében figyelembe nem vett járulékos költségek összegéről.
  • Augusztus 1-jétől további változás, hogy a magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni értéke nem minősül bevételnek, ha azt a társaság törzstőkéjének emelésére fordítja a társaság ki nem fizetett nyeresége terhére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik