Üzleti tippek
Nyíregyháza, 2012. szeptember 28.
Egy vásárló fizet Nyíregyháza egyik gyógyszertárában 2012. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kedvezően változik az áfafizetés az utalványoknál

24.hu
24.hu

2016. 08. 09. 12:50

A közelgő módosítás a vásárlási utalványokat, ajándékkártyákat és a pontgyűjtő hűségkártyákat is érinti.
Korábban a témában:

Az Európai Unió Tanácsa egységes szabályozás alá vonja a vásárlási utalványok és utalványi rendszerek áfakezelését. A közelgő változás miatt az eladóknak mindenképpen érdemes áttekinteniük a jelenlegi gyakorlatukat, hogy a jövőben a lehető legjobban ki tudják használni az új irányelvből fakadó kedvező áfakezelést – állapítja meg a Deloitte adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Mivel a fogyasztók nagy általánosságban kedvelik a vásárlási utalványokat, ajándékkártyákat és pontgyűjtő hűségkártyákat (egységesen: utalványokat), a gazdasági életben is igencsak elterjedt a használatuk, hiszen alkalmazásuk áfa szempontjából az eladók számára is kedvező.

Akár az áfafizetést is meg lehet úszni

Előfordulhat például olyan eset, amikor az eladónak elvileg csak részben, vagy egyáltalán nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége, annak ellenére, hogy az utalvány ellenértékét beszedte a fogyasztótól. Ez akkor következhet be például, ha az utalvány az érvényességi időn belül nem, vagy nem teljes mértékben kerül felhasználásra. Továbbá az utalványok egyes típusai esetében lehetőség van arra, hogy a tényleges felhasználás és a vonatkozó áfakulcsok alapján kerüljön megfizetésre az áfa.

A nagy népszerűségre való tekintettel rendkívül sokféle vásárlási utalvánnyal és utalványi megoldással találkozhatunk, azonban a magyar áfatörvény egységes európai szabályozás hiányában eddig nem kezelte az ilyen ügyleteket. Az áfamegfontolásokat ezért az általános szabályok alakították.

„Annak érdekében, hogy a tagállamokban kialakult eltérő gyakorlatot egységesítse, továbbá a jogbizonytalanságot enyhítse, az Európai Unió Tanácsa a közelmúltban kibocsátotta a 2016/1065 számú irányelvet. Ezt csak a 2018. december 31. napját követően kibocsátott utalványokra kell alkalmazni, azonban annak végleges szövegezése már most is jó támpontot adhat az eladók számára annak felmérésére, hogy milyen irányba mutat majd a szabályozás. Ez alapján érdemes lehet felülvizsgálni, hogy miként illeszkedik az irányelv szabályaiba az alkalmazott utalványi rendszer, illetve, hogy az egyes utalványok miként minősülnek majd az új szabályozás alapján” – emelte ki Veszprémi István, a Deloitte partnere.

Az új irányelv két típust különböztet meg

  • Egycélú utalvány: kibocsátásakor teljes bizonyossággal megállapítható az utalványért kapható termék, illetve szolgáltatás.
  • Többcélú utalvány: nem állapítható meg egyértelműen az utalványért kapható konkrét termék vagy szolgáltatás.

A két különböző típusú utalványnak a szolgáltatási vonzatokon túl az adózási megítélése is jelentősen eltér egymástól. Míg az egycélú utalványok esetén áfafizetési kötelezettség főszabályként az utalvány átadásakor keletkezik, addig a többcélú utalványok esetén elméletileg az utalvány beváltásához köthető az adófizetési kötelezettség.

A szakértő hozzátette: a jelenlegi gyakorlat áttekintése mellett mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy milyen új lehetőségeket nyújt az utalványokra vonatkozó szabályozás, hogy milyen termékek, szolgáltatások, promóciók alakíthatóak át utalványi formába. Így lehet a leginkább és a legtudatosabban kihasználni egy esetlegesen kedvezőbb áfakezelést, amelyet az új irányelv lehetővé tesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.