Üzleti tippek
Excited middle-aged couple sitting on a couch reading a document together which contains good news

Cafeteria: fontos változások, amelyekre érdemes időben felkészülni

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2016. 07. 28. 15:47

A cafeteria-rendszer átformálása mellett újabb áfacsökkentésekre készülhetünk a 2017-es adócsomag alapján. Fontos változás, hogy a belföldi összesítő jelentésnél kötelezővé válik az elektronikus adatszolgáltatás, és az eddigi 1 millió forint helyett már a 100 ezer forintos áfaösszeg elérését is jelenteniük kell a vállalkozásoknak – hívják fel a figyelmet az IB Grant Thornton Consulting szakértői.
Korábban a témában:

A 2016. június 15-én kihirdetésre került, adótörvényekkel kapcsolatos jogszabály-módosításoknak köszönhetően 2017. január 1-től megváltoznak a béren kívül adható juttatások. A cafeteria-rendszert érintő jelentős változás, hogy jövő januártól kedvező közteher mellett nyújtható béren kívüli juttatásnak minősül az éves 100 ezer forint keretösszegig adott pénzjuttatás. Az éves rekreációs keretösszeg továbbra is 450 ezer forint lesz.

A kedvező közteher mellett adható pénzjuttatás éves keretösszege 100 ezer forint. Amennyiben a foglalkoztatás nem áll fenn a teljes év során, akkor az éves keretösszeg időarányos része képezi a keretösszeget. A 100 ezer forintot meghaladóan a munkavállaló részére adott pénzösszeg bérjövedelemként adóköteles.

SZÉP Kártya

További változás, hogy a 2017. január 1-től béren kívüli juttatás a pénzjuttatáson kívül kizárólag a SZÉP Kártyára adható. A Széchenyi Pihenő Kártya három alszámlája és az azokra nyújtható juttatások mértéke nem változik. A szálláshely alszámlára utalható összeg 225 ezer forint, a vendéglátás alszámlánál a támogatás felső határa 150 ezer forint, a szabadidő alszámla esetében pedig 75 ezer forint.

Cafeteria-elemek, amelyek adóterhe változik

Az idén még béren kívüli juttatásként adható egyéb juttatások egyes meghatározott juttatásként lesznek adókötelesek, idetartoznak az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve önkéntes egészségpénztári juttatások, a helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés és az Erzsébet-utalvány is.

Adómentes tételek, amelyek nem változnak

Nem lesz változás a munkavállalók részére sportrendezvényekre – korlátlanul adómentesen – adható belépők esetében, továbbá a kulturális rendezvények kapcsán adott juttatás is adómentes évi 50 ezer forintig. Adómentes marad a munkáltató részére öt éven belül, 5 millió forintig adható lakáscélú támogatás is.

Bővül továbbá az adómentes juttatások köre a bölcsődei szolgáltatásokon túl a bölcsődei ellátásokkal. Ezenkívül az óvodai szolgáltatások és ellátások is bekerülnek ebbe a csoportba.

A 2017. évi adótörvény-változások alapján a jogalkotó szándéka, hogy meghatározott egészségügyi szolgáltatást a munkáltató ingyenesen biztosíthasson a dolgozói részére. Jelenleg még nem ismertek azon szolgáltatások, amelyeket átfogná az adómentesség, ezeket a későbbiek folyamán külön miniszteri rendeletben részletezik – emelték ki az IB Grant Thornton Consulting tanácsadó cég szakértői.

Csökkenő áfakulcsok

2017. január 1-től a baromfihús, a tojás, továbbá a friss tej (kivéve az anyatej, az UHT és az ESL tej) általános forgalmi adójának a kulcsa 5%-ra mérséklődik. Az internet-hozzáférési szolgáltatások adómértéke is csökken, a jelenleg alkalmazott 27% helyett 18%-ra.

A vendéglátó egységekben az étel- és egyes, helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után 18%-os áfát kell majd fizetni. Utóbbiak esetében 2018. januártól tovább mérséklődik majd az áfakulcs, 18%-ról 5%-ra.

1 millió helyett 100 ezer forint

Fontos változás a belföldi összesítő jelentéseknél

Jelenleg az adózóknak az áfabevallással egy időben, utólag az úgynevezett belföldi összesítő jelentésben (az áfabevallás M-lapján) kell adatot szolgáltatniuk az általuk kibocsátott, illetve befogadott és levonásba is helyezett számlákkal kapcsolatban. Abban az esetben áll fenn ez a kötelezettség, hogyha a számlák áthárított áfaösszege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot. (A kibocsátott számláknál az adatszolgáltatási kötelezettség számlánként, míg a befogadott számlák esetében számlánként és szállítópartnerenként összevontan teljesítendő.)

Erre készüljön 2017. július 1-től

A jogszabályváltozásoknak köszönhetően az olyan számláknak kell majd szerepelni a belföldi összesítő jelentésben, amelyek esetében az általános forgalmi adó összege eléri vagy meg is haladja a 100 ezer forintot, továbbá ugyanazon adóalanytól beszerzett termék és szolgáltatás kapcsán összességében eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintos áthárított adó értékhatárt.

A kibocsátott számláknál az adatszolgáltatási kötelezettség módja is megváltozik, mivel csupán a kézi számlatömbből kibocsátott számláknál lehet 2017. július 1-től az áfabevallással egy időben, utólagosan teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget a belföldi összesítő jelentésben.

A számlázóprogrammal előállított kimenő számlák esetében a 100 ezer forintot elérő áfatartalmú számláknál az adatszolgáltatási kötelezettséget többé nem az áfabevallás M-lapján kell majd teljesíteni, hanem elektronikus adatszolgáltatás formájában. Az erről szóló rendelet még nem került kihirdetésre – részletezték az adótanácsadók.

Változnak a számlázásra vonatkozó előírások is: így 2017. január 1-től minden kimenő számla esetében szerepeltetni kell a vevő adóalany adószámát, amennyiben annak áfatartalma eléri a 100 ezer forintot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.