Üzleti tippek
Budapest, 2016. június 10.
Egy idénymunkás meggyel teli ládákat pakol a Friss Gyümölcs Kft. keceli ültetvényén 2016. június 10-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kedvezőbb közterhekre és uniós pályázatokra várnak a kkv-k

24.hu
24.hu

2016. 07. 04. 10:49

A cégek várakozásait jelző index stabil képet mutat. Egyedül a közterhekkel kapcsolatos álláspont javult számottevően, miközben nagyobb a pesszimizmus a vállalkozások pénzügyeit illetően.
Korábban a témában:

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H bizalmi index az év eleji -7 ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg -8 ponton áll.

„Stabil, pozitív képet mutat a kkv-szektor. Ugyan az év elején tapasztalt javulás nem folytatódott, de az utóbbi egy évben tartósan a pozitív tartomány körül mozog a cégek bizalma, amely a mutató eddigi legerősebb időszaka. Az index stagnálása annak tudható, hogy a társaságok gazdasági helyzetét meghatározó tényezők többsége alig változott” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

A kivárás hátterében feltehetően az is meghúzódhat, hogy az uniós támogatások gazdasági élénkítése még nem tapasztalható, tekintve, hogy még nem indult be a pályázati dömping.

Miközben öt évvel ezelőtt még a kkv-k 76%-a számított növekvő adókra és járulékokra, addig jelenleg ez az arány a harmadára, 26%-ra zsugorodott, a közterhek megítélése tehát folyamatosan javul. Ezzel szemben pénzügyeik alakulásáról negatív véleményt fogalmaztak meg a cégvezetők. A következő egy évben átlagosan 5,6%-os árbevétel és 3,6%-os profitnövekedésre számítanak, így az év eleji kiugró pénzügyi várakozások visszakorrigáltak (7,1 és 4,8 százalék).

A különböző árbevételű társaságoknál a jövőbe vetett bizalom mértéke párhuzamosan növekszik a társaság méretével: jelenleg a mikrovállalkozások várakozásai a legvisszafogottabbak, a kisvállalkozásoké közelít a semleges hangulat felé, a középvállalkozásoké pedig már egy éve a pozitív tartományban van.

A stabilitást mutatja, hogy a középvállalkozások mellett már az ipari cégek és a mezőgazdasági szektor várakozásai is átléptek a pozitív tartományba (2 és 1,5 pont), míg a kereskedelmi vállalkozásoké -7 ponton, a szolgáltató szektoré pedig -11 ponton áll.

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta készített negyedéves kutatás 500 magyarországi székhelyű társaság döntéshozóinak megkérdezésével történik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.