Üzleti tippek
Kecskemét, 2014. április 29.
Duális képzésben részt vevõ tanulók a Mercedes-Benz kecskeméti oktatási központjában 2014. április 29-én. Huszonnyolc duális szakképzésben részt vevõ diák fejezi be középiskolai tanulmányait a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél, akik júniustól álláslehetõséget kapnak a kecskeméti Mercedes-gyárban.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Adómentesség: talált pénz a duális képzésben

24.hu
24.hu

2016. 07. 04. 11:54

A minimálbér erejéig adómentes lett a duális képzésben résztvevő hallgatók díjazása, amelyet a hallgatót foglalkoztató vállalkozás fizet. Így az érintett cégek pénzügyi osztályának figyelembe kell vennie a bérszámfejtésre vonatkozó módosításokat – hívta fel a figyelmet Baker Tilly Hungária.

A júniusi törvénymódosítás alapján a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg kiterjesztette az adómentességet. A duális képzés sajátossága, hogy a cégek munkaszerződés alapján díjazást nyújtanak a hallgatóknak az oktatás teljes időtartamára, de a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján (1995. évi CXVII.) a hallgatóknak a duális képzés során az elméleti szakaszban kapott díja eddig adóköteles volt, szemben a nappali tagozatos hallgatók szakmai gyakorlatával.

Azonban a 2016. június 16-i változtatás értelmében a minimálbér erejéig (111 ezer forint/hó) megszűnt a duális képzés során nyújtott díjazás adókötelezettsége az elméleti szakaszra vonatkozóan. További módosítás, hogy a munkahely által adott béren kívüli juttatások erre az időszakra is kedvezményes adózással adhatóak (például üdülési csekk, munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány) – összegezte a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere elmondta: „az említett törvénymódosítás nemcsak a hallgatókra, de a cégekre nézve is pozitív hatású, mivel a változtatás havi szinten 28,5%-os (nagyjából 31 ezer forint/fő) adómegtakarítást jelenthet számukra. Ugyanakkor a vállalatok szempontjából a bérszámfejtési területnek ügyelnie kell arra, hogy a hallgatókat még időben áthelyezzék az adómentes kategóriába”.

A törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember elsejéig visszamenőleg kiterjesztette az adómentességet, így alkalmazható az azóta keletkezett adókötelezettségekre is. „Ez nem kötelező, csak alkalmazható, vagyis ha egy ilyen képzésben résztvevő hallgatót foglalkoztató vállalkozás felvállalja a visszamenőleges módosítás adminisztratív terheit (önellenőrzés mind a vállalkozás, mind a hallgató 2015-ös adója tekintetében), akkor az abban az időszakban kifizetett adók és járulékok visszaigényelhetőek” – tette hozzá a szakértő.

A 2016/2017-es tanévre vonatkozóan 24 felsőoktatási intézmény összesen mintegy 2600 duális képzési helyet hirdetett meg a jelentkezőknek. A duális képzések keretében 46 különféle szak közül választhatnak a jelentkezők, akik több mint 500 vállalatnál vagy egyéb szervezetnél teljesíthetik a gyakorlati idejüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.