Üzleti tippek
Áfafizetés: mégis van kiút az ördögi körből? (labirintus, csapda, nagyító,)

Mindet tudni fog a céges ügyekről a NAV, szinte a teljes üzleti hálónkra ráláthat

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 11:09

Az adóhatóságnak közvetlen rálátása lesz több százezer vállalat szinte teljes beszállítói és vevői kapcsolatára a június elején elfogadott adótörvény eredményeképpen, amelynek értelmében jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa-adatszolgáltatás összeghatára – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Az Országgyűlés által június 7-én elfogadott és 2017. januárjától hatályos törvényjavaslat alapján a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az adózók áfa-adatszolgáltatási összeghatára, a kimenő számlákon pedig fel kell tüntetni a vevő adószámát, amennyiben az áfa eléri a szóban forgó értéket. Az összeghatár drasztikus csökkentésétől és az online pénztárgépek bevezetésétől az ellenőrzések célzottabb és hatékonyabb növekedését várja a NAV az áfacsalások, a fiktív vállalkozások és a számlagyárak elleni küzdelemben.

A tételes adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének következtében több százezer vállalkozás üzleti köréhez férhet hozzá a NAV, vagyis közvetlen rálátása lesz az adott cég szinte teljes szállítói és vevői kapcsolataira – figyelmeztetett az adótanácsadó cég szenior menedzsere, Hajdu Zsolt.

Ehhez kapcsolódik az a módosítás is, hogy 2017. július 1-től az értékesítési számlákra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettséget már az online adatszolgáltatás váltja fel.

A NAV rögtön látni fogja a számlákat

Az online adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán a szakértő hangsúlyozta: a különböző számlázóprogramokat úgy kell majd továbbfejleszteni, hogy azok az adott számla kibocsátásakor a NAV felé is automatikusan elküldjék a számlaadatokat. Jelentős adminisztrációs terhet jelenthet egyébként az érintett vállalkozásoknál a számlázószoftverek átállítása a tételes adatszolgáltatásra  – tette hozzá Hajdu Zsolt.

Az új szabályozás speciális problémát okozhat azoknak a külföldi vállalkozásoknak, akiknek belföldön áfaregisztrációjuk vagy fióktelepük van, de a számláikat külföldön készítik el és a jelentősen lecsökkentett összeghatár miatt kötelesek lesznek tételesen adatot szolgáltatni.

Ötszázezerbe fájhat egy-egy mulasztás

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatban a Baker Tilly szenior menedzsere hangsúlyozta:Késedelmes teljesítés vagy mulasztás esetén azokkal a jogkövetkezményekkel kell számolnia az adózónak, amelyek bevallási késedelem vagy mulasztás esetén állnak fenn, vagyis a tételenkénti büntetés mértéke akár az ötszázezer forintot is elérheti.Tekintettel az átmeneti szabályok korábbi értelmezésére – amelyet az adóhatóság 2015 elején tett közzé – amikor is az eredetileg kétmillió forintos összeghatár a még jelenleg is érvényes egymillió forintra csökkent – arra lehet következtetni, hogy a százezer forintra csökkentett összeghatár szerinti tételes adatszolgáltatási kötelezettség már olyan számlákra is vonatkozni fog, amelyeket ugyan még idén bocsátanak ki, de azokon már 2017. évi áfateljesítési időpont szerepel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.