Üzleti tippek

Újabb veszélyforrás: ettől tartanak a pénzintézetek

A PwC tanulmánya szerint a hagyományos pénzügyi szolgáltatók 83%-a véli úgy, hogy piacaikat veszélyeztetik a pénzügyi technológiai szolgáltatást nyújtó, úgynevezett fintech cégek. A bankok esetében ez az arány 95%.

A várakozások szerint a fintech cégek akár a piac egyharmadát is elhódíthatják a hagyományos szereplőktől.

A PwC becslése alapján a következő 3-5 éven belül a fintech iparágba történő beruházások összértéke globálisan jóval meghaladhatja a 150 milliárd dollárt. A pénzintézetek és a technológiai vállalatok pedig egymást túllicitálva igyekeznek majd beszállni a versenybe. Amint a hagyományos pénzügyi szolgáltatások, a technológiai cégek és a telekom vállalatok közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak, számos innovatív megoldás merül fel, és kétségkívül nincs egyszerű megoldás a fintech világában való eligazodásra – véli Kerekes Antal, a PwC Magyarország vezető cégtársa.

A legnagyobb nyomás a bank- és pénzforgalmi szektorra nehezedik

Az elemzés az új technológiák pénzügyi szolgáltatási ágazatban való megjelenését és a piaci szereplőkre gyakorolt hatását vizsgálja. A cégvezetők 23%-a szerint üzleti tevékenységüket veszélyezteti az új vállalatok további előretörése.

A pénzeszköz-átutalási és pénzforgalmi ágazatban tevékenykedő válaszadók arra számítanak, hogy a következő öt évben akár piaci részesedésük 28%-át elbukhatják a fintech cégek térnyerése miatt, míg a banki szakemberek 24%-os piacvesztéssel számolnak. Összehasonlításként: a vagyon- és eszközkezelési piacon a részesedés várható csökkenése nagyjából 22%, a biztosítási szektorban 21%.

Mely területeken a legnagyobb a fenyegetés?

  • A pénzügyi szolgáltató vállalatok kétharmada (67%) a fenyegetések közül a haszonkulcsra nehezedő nyomást sorolta első helyre, míg a második helyre a piaci részesedés csökkenése került (59%).
  • A működési költségek innováció általi ugrásszerű csökkentése egyike azoknak az eszközöknek, amelyekkel a fintech cégek alacsonyan tartják a díjakat, így a haszonkulcs csökken. Ez pedig a díjüzletre fókuszáló piaci szereplőket okoz komoly fejtörést.
  • A felhőalapú platformokra való áttérés például nemcsak a beruházási költségeket csökkenti, hanem a folyó infrastrukturális kiadásokat is.

Alábecsülik a blockchain lehetőségeit

Az üzleti folyamatoptimalizálási technológiák fejlődésében a következő ugrást a blockchain jelenti, amely egy megosztott, decentralizált könyvelést (distributed ledger) lehetővé tévő technológia.

A PwC szerint a blockchain gyökeresen átalakíthatja a jövőbeli versenypozíciókat. Bár a technológia nemcsak hatalmas költségmegtakarítást jelentene, hanem az átláthatóságot is jelentős mértékben növelné, a megkérdezettek mégsem sorolták a számukra legfontosabb kérdések közé.

A diszruptív (zavarkeltő) technológiákkal szemben a világ vezető cégei akkor lehetnek sikeresek, ha gyorsan beépítik azokat szokásos üzleti folyamataikba. Véleményünk szerint a blockchain és a felforgató hatásának meg nem értése jelentős kockázatot rejt a meglévő üzleti modellekre nézve – fejtette ki Kerekes Antal.

A jelenlegi piacvezetők előtt álló kihívások

A felmérés azt mutatja, hogy a fintech cégekkel való leggyakoribb együttműködési forma a közös partnerség (32%), amely a tanácsadó cég szerint azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatók még nem állnak készen arra, hogy teljes mértékben elköteleződjenek a fintech mellett.

A PwC úgy látja, hogy ez az új iparág a hagyományos közvetítői szerepeket végképp túlhaladottá teszi. A pénzügyi szolgáltatók a pénzügyi rendszer közvetítőiként ugyan értékes szolgáltatást nyújtottak ügyfeleiknek, ezeket a funkciókat azonban új, technológia által vezérelt üzleti modellek veszik át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik