Üzleti tippek

A románok és a szlovákok után kullog a magyar gazdaság

A 2008-ban és 2009-ben elmélyülő világgazdasági válságból való kilábalás a korábban vártnál lassabban halad, de fokozatosan javul a helyzet globális szinten – közölte a Coface országkonferenciáján Katarzyna Kompowska regionális vezető. Hozzátette: a kelet-közép-európai térség kétszer akkora növekedésre lehet képes, mint az eurozóna, ezzel folytatódhat a felzárkózás.

Grzegorz Sielewicz, a társaság közép-keleti-európai régióért felelős elemzője a pontos számokat ismertetve elmondta: a világgazdaság idén 2,7 százalékos növekedésre lehet képes, a Magyarországot magában foglaló régió azonban ennél magasabb, 3 százalékos bővüléssel zárhatja a 2016-os évet.

A régión belül Románia, Lengyelország és Szlovákia teljesíthet a legjobban, ezek a gazdaságok 3,3-4 százalékos növekedhetnek, Magyarországon pedig 2-2,2 százalékos lehet a bővülés.

A Coface szakértői szerint a válság utáni javulás egyik jele a kelet-európai térségben az, hogy az itteni vállalatok egyre inkább az export felé fordulnak, és igyekeznek a nemzetközi porondon is növekedni.

Sielewicz arra is kitért, hogy több fejlett országban, de a fejlődő országokban is fontos tényező a gazdasági növekedés szempontjából a bérek növekedése, az alacsony inflációs és kamatkörnyezet miatt növekvő belső fogyasztás. Ez utóbbi az idén például a magyar gazdasági növekedésében is főszerepet játszik.

A hitelbiztosító szakértői szerint bár kétségtelenül javul a helyzet a világgazdaságban, vannak kockázatok: például Kína növekedési problémái mellett a volatilis árupiaci árfolyamok is bizonytalanságot okozhatnak.

Magyarországról szólva Kompowska kiemelte: vállalatuk januárban javította A4-esre a magyar gazdaság minősítését, amely egyrészt utal arra, hogy a növekedésnek adottak a feltételei, másrészt ez a minősítési kategória egyben befektetési szintet takar, azaz a külföldi országok számára célpontot jelenthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik