Gazdaság
Autogyar(960x640)(5).jpg (autógyár)

Látványos lassulás a magyar GDP-ben

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 09:28

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI tudósításában.

A kiigazítatlan (és így szökőnaphatással megtámogatott) éves index 0,9%-os bővülést mutat, az erre vonatkozó elemzői konszenzus 2% volt.

Mivel tavaly az utolsó negyedévben 3%-os volt a növekedés, elmondhatjuk, hogy látványos volt a lassulás. Ráadásul még a várakozásokat is mélyen alulmúlta, hiszen a Reuters és Bloomberg felmérésében  2,3-2,4%-os volt a medián várakozás.

A Portfolio azt írta, hogy a zökkenés nem meglepő, hiszen a havi termelési adatok már mutatták: sem az ipar, sem az építőipar nem teljesített jól. Előbbi elsősorban az autóipari leállások miatt, utóbbi az uniós (állami) megrendelések elapadása miatt esett jelentősen, ekkora lehúzó hatást pedig az élénkülő fogyasztás nem kompenzálhatott teljesen.

Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: főként az építőipar rontotta a gazdaság teljesítményét. Hozzátette azt is, hogy számottevően csökkent a járműgyártáson belül a közúti gépjárműgyártás.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a csökkenés átmeneti. Szerinte az építőipar növekszik, 60 százalékkal emelkedett a szerződésállomány, az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma pedig megduplázódott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.