Gazdaság

A húsvét csúcsformába hozta a turizmust

2016. márciusban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4, illetve 25 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A belföldivendég-forgalom növekedésében a KSH szerint jelentős szerepe volt a szezonális hatásoknak (húsvét, hosszú hétvége). A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma és – a folyó áron számolt – bruttó árbevétele egyaránt 16 százalékkal emelkedett.

szállodák

Márciustól márciusig, részletek

A külföldi vendégek száma 8,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,4 százalékkal (875 ezerre) nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma csak a Dél-Dunántúlon csökkent.

A legjelentősebb küldő országokból – a Németországból, az Egyesült Királyságból és az Ausztriából – érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 2,6, 2,3 és 4,3 százalékkal emelkedett. A csehországi vendégforgalom kiemelkedően bővült, 41 százalékkal, az Egyesült Államokból érkezők pedig 7,3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek hazánkban. Visszaesett viszont a vendégforgalom Olaszországból – a magas bázishoz képest – 23 százalékkal, Oroszországból pedig 5,3 százalékos forgalomcsökkenést mértek.

A belföldi vendégek száma 17, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 25 százalékkal (855 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom mind a kilenc idegenforgalmi régióban nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága 4,1 százalékponttal, 50 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 16 százalékkal (26 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 21 százalékkal (14 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 5,0 százalékkal (6 milliárd forintra), az egyéb bevételek 14 százalékkal (szintén 6 milliárd forintra) emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 34 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1709 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,2 milliárd forint értékben.)

A hazánkban működő egységek száma 0,9 százalékkal (2431-re), a kiadható férőhelyek száma 3,8 százalékkal (211 ezerre) bővült.

Az év első három hónapjában

A szálláshelyek 11 százalékkal több, összesen 4 millió 340 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 9,1 százalékkal (2,2 millió), a belföldi vendégek 14 százalékkal több (szintén 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,8 százalékponttal, 44,7 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 10 százalékkal több, 69 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 24 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 3 milliárd 48 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik