Üzleti tippek

Hiába kevés az építőipari szakember, nemigen érzik a megbecsülést

építkezés (munkás, )
építkezés (munkás, )

Miközben folyamatosan fenyegeti az építőipart a szakemberhiány és egyre kevesebb fiatal választja hivatásának, a jó szakemberek presztizse nő, az idejük pedig egyre fogy. A 35 éves Kiss Tamás, a Mesterek Mestere díj 2015. évi közönségdíjasa sem győzi a munkát és egy évre előre megvannak a megrendelései – pedig nem ő a legolcsóbb. Annyi megrendelése van, hogy már csak egy évre előre tud munkát vállalni, pedig nem tartozik az olcsó szakemberek közé.

Nem érzik a megbecsülést

A Mapei Kft. februári felmérése szerint azonban általában nem ilyen jó a helyzet. Kétszáz burkolót kérdeztek meg, akiknek a fele (53 százalék) úgy érzi, hogy szakmailag nincs megbecsülve a munkája. 47 százalékuk az anyagi megbecsülést, a szakmunka megfizetését, 36 százalékuk az erkölcsi elismerést hiányolja. 54 százalékuk ráadásul gondolkodott már külföldi munkavállaláson.

A felmérést készítő cég ügyvezetője, Markovich Béla szerint az egyetlen megoldás vonzóvá tenni az építőipart a fiataloknak. Kiss Tamás és a hozzá hasonló szakemberek példáján keresztül be kell mutatni a fiataloknak, hogy építeni, alkotni csodálatos dolog és nagyon jól meg lehet belőle élni. Ez a Mesterek Mestere díj célja – tette hozzá.

A burkoló akit felismernek az utcán

Óriási élmény egy ilyen értékes díjat elnyerni és nagy felelősség is egyben. Ezzel a díjjal a nevem és a munkám is felértékelődött. Eddig is adtak a szavamra, de a díj óta még határozottabbnak érzem magam és nagyobb önbizalmam lett – állítja Kiss Tamás.

Ma már fel sem merül a kérdés, hogy mi miért kerül annyiba, könnyebben elfogadják a megszabott árait. Ráadásul nagyobb volumenű projektekre is hívják. A legnagyobb megrendelése a díj óta egy szálloda építése volt, ahol már szinte a saját maga ura lehetett és nagyon élvezte új munkáját.

A szakembernek még nem fordult meg a fejében, hogy külföldre menjen dolgozni, itthon is jól boldogul és azért biztos nem menne ki, mert nincs elég munka, vagy nem mert nem értékelik eléggé.

Mesterek Mestere díj 2016.

A Mesterek Mestere pályázatot idén második alkalommal hirdették meg. A cél, hogy elismerjék a kiemelkedő színvonalon dolgozó és szolgáltató burkoló és kőműves szakemberek munkáját.

Pályázni egyszerűen, a referenciákról készült fotók beküldésével és a pályázati adatlap beküldésével lehet. A pályázat beküldési határideje 2016. szeptember 1. A díj odaítéléséről független szakmai zsűri, míg a közönségdíjról online közönségszavazás dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik