Gazdaság
Zagyvarékas, 2015. március 27.
Munkások egy Zagyva-híd pillérjén dolgoznak a leendõ M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésén Zagyvarékas közelében 2015. március 27-én. A kormány visszavonta az Európai Bizottságtól az M4-es projekt EU-s programként való elismertetését. Emiatt várhatóan felfüggesztik a jelenleg folyamatban lévõ beruházást és új közbeszerzési eljárást írnak ki.
MTI Fotó: Bugány János

Elapadtak az uniós források, földbe állt a magyar építőipar

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 09:37

Döntően az uniós támogatások elapadása miatt márciusban az építőipar termelése 33,9, az első negyedévben 27,6 százalékkal elmaradt a múlt év azonos időszakától. Márciusban az épületek építése 18,8, az egyéb építményeké 52,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiról – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI tudósításában.

Februárban  az iparág visszaesése 19,2 százalékos volt az épületek építése 8,6 az egyéb építményeké 35,4 százalékkal csökkent.

A termelés visszaesését – ugyanúgy, mint az előző két hónapban – részben az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta. A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő vállalkozások termelése hanyatlott – fűzte hozzá a KSH.

A kilátásokat illetően viszont kissé javult a kép. Az építőipari vállalkozások március  végi szerződésállománya csak 25 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami jónak mondható. Ezen belül az épületek építésére szerződések 57,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az egyéb építményeké 46,1 százalékkal esett vissza.

A szerződésállomány kisebb gyarapodása annak köszönhető, hogy márciusban már több új szerződést kötöttek – vélhetően az új uniós ciklus forrásaira kiírt pályázatok miatt. Emellett a KSH megjegyzése szerint az épületeken belül az ipari épületek építésére kötöttek nagyobb szerződéseket, ami akár a magánszektor konjunktúrájának javulására is utalhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.