Üzleti tippek

Súlyos fagykárok: félmilliárd forint felett fizethetnek a biztosítók

A Mabisz összesítése szerint mintegy 300 termelő fordult az áprilisi fagy miatt a három nagy biztosítóhoz.

Az első becslések szerint a kifizetések összege meghaladhatja a félmilliárd forintot. Tízévente 3-4-szer van ilyen hideghullám, idén korán indult a tavasz, hirtelen lett meleg, így a múlt heti hideg szinte minden növénynél kárt okozhatott, jellemzően a csonthéjasoknál és az almatermésűeknél – mondta Füzesi Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) mezőgazdasági bizottságának elnöke az M1 aktuális csatornán.

Ahogy arról korábban írtunk, az Allianz Biztosítóhoz eddig közel száz bejelentés érkezett, és több tízmillió forintos kárigényre számítanak. A Generalihoz ennél is több kárbejelentés futott be, a kárigények értéke pedig meghaladja a 350 millió forintot. A legtöbb bejelentést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, de Pest, Hajdú és Baranya megyében is fagyott el termés.

Füzesi Dániel elmondta, általában a nagyobb termelők kötnek biztosítást, a kisebb gazdálkodóknál, finanszírozott termelés esetén előírják a biztosítási védelmet, valamint a kárenyhítési rendszer is díjtámogatást ad az ültetvénytulajdonos termelőknek.

Hozzátette: a kormány azt tűzte ki célul, hogy fokozza a termelők öngondoskodását, ezért a kárenyhítés csupán 50 százalékát kapja meg a termelő, amennyiben nem köt üzleti biztosítást. A Mabisz tapasztalatai azt mutatják, hogy sok gazdálkodó utólagosan próbál biztosítást kötni.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik