Üzleti tippek
Icy grass on a winter day

Iszonyatos károk vannak a fagyok miatt

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 06:45

Szörnyen tönkrevágta a termést a jégkár áprilisban, a biztosítók nem győznek fizetni.
Korábban a témában:

Jól jártak azok a gazdák, akik kötöttek fagykár ellen biztosítást, több százmillió forintot fizetnek ki ugyanis a biztosítók az elmúlt napokban keletkezett fagykárokra – írja a Világgazdaság a szerdai száma.

Az elmúlt hetekben két fagykáros nap volt, ezek közül az egyik a kelet-magyarországi régiót érintette, a másik a nyugati és a középső országrészt – mondták el a lapnak az Allianz Biztosító szakértői. A biztosítóhoz eddig közel száz bejelentés érkezett, és több tízmillió forintos kárigényre számítanak.

A Generalihoz ennél is több kárbejelentés futott be, a kárigények értéke pedig meghaladja a 350 millió forintot. A piacon rajtuk kívül még két szereplő van, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung.

Szabolcs megszenvedte

A legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, de Pest, Hajdú és Baranya megyében is fagyott el termés. A legtöbb kár az almát érte, de a szőlőt és a szántóföldi kultúrákat is károsította a hajnali hideg. Pontos számok még nincsenek, a károk felmérése ugyanis még nem fejeződött be.

Az idei tavaszi fagy ugyan a szokásosnál nagyobb károkat okozott a termésben, de rendkívülinek még nem számít a biztosítók szerint. A nyár pedig még inkább próbára teheti a gazdákat, a viharok és jégesők ugyanis a fagynál is nagyobb kárt okozhatnak a termésben.

Az agrárbiztosítások szezonja főleg emiatt éppen a csúcson jár, és időarányosan a tavalyi szint környékén tart a szerződések száma. A növénykultúrákra kötött biztosításokra egyébként állami támogatást is igénybe lehet venni 2012 óta, a biztosítás ezért egyre népszerűbb, tavaly összesen 8600 termelő kötött ilyen szerződést. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.