Üzleti tippek
e-autó - Elmű-Émász (elektromos autó, e-autó, töltőpont, émász,)

Zöld forradalmat hoz a parkolóban az új kormányrendelet

Ambiciózus kormányrendelet jelent meg: teletömnék fákkal és e-autó töltőkkel a parkolókat, vakarhatják a fejüket a bevásárlóközpontok.
Korábban a témában:

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet módosítása szerint a felszíni parkolóhelyeket fásítani kell, az újonnan létesített, illetve már meglévő parkolóhelyeken pedig elektromos töltőállomásokat kell kiépíteni – olvasható a kedden megjelent Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a 10 járműnél több befogadására képes felszíni parkolóhely fásítását úgy kell megoldani, hogy minden megkezdett 6 parkolóhely után egy nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát kell telepíteni. Minimum 1 négyzetméter szabad földterületet kell biztosítani erre, aminek 1 négyzetméter alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be.

Az új parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül. A meglévő parkolóknál minden megkezdett 100 parkolóhelyből legalább kettőt elektromos töltőállomással kell ellátni.

Határidők

Az 1500 négyzetméter nettó árusítótérnél nagyobb üzletek esetében 2019. január 1., a 300-1500 négyzetméter közöttiek esetében, amik 50 000 lakosnál nagyobb településen találhatók, 2019. január 1. a határidő a teljesítésre. A 20 001-50 000 lakosú településeken 2020. január 1-ig, a 20 000 lakosnál kisebb településen pedig 2026. január 1-ig kell kivitelezni a parkolókat.

Az ellenérték fejében parkolóhely értékesítésére szolgáló építmények (magyarul: parkolóházak) létesítése esetén a parkolóhelyeket szintén úgy kell kialakítani, hogy 100 hely után legalább tízben kiépíthető legyen az elektromos töltőállomás a burkolat megbontása nélkül.

A meglévő parkolóházaknál minden megkezdett 100 helyből 2017. január 1-ig legalább egyet, 2019. január 1-ig legalább kettőt kell elektromos gépjármű töltőállomással ellátni. A rendelet a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

E-autókat az állami flottába

A keddi közlönyben egy másik kormányrendelet is megjelent, ami az elektromos autókat érinti. A nemzetgazdasági miniszternek a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen kell megvizsgálnia, miként növelhető a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok autóparkjában a környezetkímélő járművek részesedése. A cél az, hogy e járművek aránya 2030-ra elérje a 30 százalékot. Az előterjesztésért, aminek 2016. május 31. a határideje, a felsorolt miniszterek a felelősek.

A nemzeti fejlesztési miniszternek a nemzetgazdasági miniszter bevonásával kell megvizsgálnia azt is, milyen kormányzati intézkedésekkel lehet segíteni a két- és háromkerekű elektromos járművek szélesebb körű elterjedését. A javaslatok kidolgozásának határideje szintén 2016. május 31. – írja az MTI.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.