Üzleti tippek
varga mihály (Array)

Varga: 2 százalék alatti lehet a hiány

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 17:23

Üzleti díjakat adott át Varga Mihály, aki szerint a hiánycélt szépen teljesítjük majd, és beköszönthet az iparosítás korszaka.
Korábban a témában:

Jól indult az év az államháztartás és a büdzsé szempontjából Varga Mihály szerint, aki egy rendezvényen azt is megjegyezte, ha az év további része is kedvezően alakul, az államháztartási deficit akár a hiánycél, a GDP-arányos 2 százalék alatt is lehet. A nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért decemberi elismeréseinek átadásakor elmondta, hogy a kormány múlt években hozott döntései miatt a gazdaság jó teljesítménye és a növekvő adóbevételek tették lehetővé, hogy az államkassza 92,2 milliárd forintos többlettel zárhasson januárban.

A miniszter bejelentette: iparstratégiát dolgoz ki a kormány azért, hogy növelje az ipari termelés arányát a GDP-n belül. A stratégia, aminek kereteit múlt pénteken fogadta el a kabinet, a vállalati beruházások növekedését is segítheti. Varga hozzátette, 5-7 olyan területet kell kijelölni, ami hozzájárul ahhoz, hogy az ipari termelés aránya a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva a jelenlegi 23-ról 30 százalékra növekedjen.

Vas és acél országa

A kormány a következő években a zöldgazdaságban, a járműgyártásban, a feldolgozóiparban és a gyógyszergyártásban is támogatásokkal, ösztönzőkkel segíti a szektor teljesítményének növelését. Közölte azt is, hogy a növekedés lendületének fokozásához elengedhetetlenek a beruházások, amik bővüléséhez hitelezés kell. A bankadó 2016-ban lényegében a felére csökken, ami jelentős teret ad a szektornak, hogy növelje hitelezési aktivitását.

Varga kitért arra, hogy az otthonteremtési program is segíteni fogja a magánerős beruházások növekedését amellett, hogy fontos demográfiai célokat jelöl meg. A kormány készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló források egy részét a lakástámogatások növelésére fordítsa. Reményei szerint a héten megjelennek az eligazodást segítő új rendeletek. A duális szakképzésről elmondta, a kormány teljesen ki szeretné terjeszteni a rendszert a felsőoktatásban és a középfokú oktatásban. Az előkészítő fázisban az általános iskolákban már iránymutatást, segítséget kaphatnak a fiatalok, hogy milyen irányba lehet továbbmenni, ha egy “tisztességes szakmát” szeretnének kapni a fiatalok és ezzel elhelyezkedni.

A gyógyfürdőcég vitte a prímet

A hónap beruházója a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. lett, a hónap kis- és középvállalkozása a Prolan Irányítástechnikai Zrt., míg a hónap startup vállalkozása díjat a Stringbike Kft. vehette át. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. három jelentős fürdőfejlesztést hajt végre, mintegy 5 milliárd forint értékben. A margitszigeti Palatinus műemléki rekonstrukcióját, felújítását és átalakítását 2017. márciusra fejezik be, ami 2,2 milliárd forintból valósul meg. Emellett a Paskált bővítik termál épülettel, ami a tervek szerint június 30-ra készül el. A beruházás értéke 1 milliárd forint. A harmadik a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda gépészeti korszerűsítése mintegy 1,7 milliárd forintból, ami szintén 2017-re készül el.

Szőke László, a zrt. vezérigazgatója elmondta: a vállalat saját erőből, állami és fővárosi támogatás nélkül érte el, hogy árbevétele 5 év alatt 5,6-ról 10,2 milliárd forintra nőtt, 690 millió forintos veszteség után 2,1 milliárd forint eredményt ért el és 1 millióval, 3,9 millióra növelte a vendégszámot. Elmondta, hogy idén Csillaghegyen a palackozóüzemet és a fürdőt fejlesztik, majd 2017-ben következik a Gellért fürdő gépészeti felújítása és bővítése. A Király fürdőt 2019-ben szeretnék felújítani – tette hozzá.

Irány az energiamenedzsment!

A hónap kis- és középvállalkozása díját elnyert céget, a Prolan Zrt.-t 1990-ben alapították. A kezdetben 15 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás létszáma elérte a 230-at. Fő szakterülete a közműhálózatok (gáz-, víz-, áramszolgáltatók, olajipar) és vasúti rendszerek automatizálása. A saját fejlesztésű és gyártású termékeiket maguk telepítik és tartják karban.

Sörös Ferenc, az igazgatóság elnöke a azt mondta, a cég alapításakor két dolgot tűztek ki célul, az egyik az volt, hogy magyar mérnökök is képesek nyugat-európai társaikhoz hasonló eredményeket produkálni, ha erre adottak a feltételek. A másik az volt, hogy sikerüljön nyomot hagyni a világban. Szerinte sikerült mind a két célt elérni. Kitért arra, hogy újabban az energiamenedzsment területe fejlődik, az első intelligens közvilágítási rendszereket Kaposváron, Győrben és Csornán kezdik hamarosan telepíteni.

Bejött a stringbike-nak

A hónap startupja a 2014-ben alapított Stringbike Kft. lett. A cég saját szabadalma teljes mértékben magyar innováció, egy kerékpár-hajtási rendszer, ami a hagyományos bicikliláncot egy erős kötéllel váltja ki. A hajtásrendszer hangtalan suhanási élményt biztosít, emellett mindig tiszta, nem kell olajozni, és érezhetően könnyebb hegymenetet tesz lehetővé, mint a hagyományos kerékpárok.

A Stringbike elődje, a 2010-ben alapított Stringdrive Technologies Kft. Az elmúlt években a két céget több magánbefektető és a Portfolio pénzügyi befektető támogatta összesen 315 millió forinttal a világszabadalom fejlesztésében. Tavaly januárban 100 millió forint értékben újabb külső befektetői tőkét vontak be, magánbefektetők (V3 partners) és a Széchenyi Tőke Alap 80 millió forintos támogatásával. Szebényi Tamás, a vállalat ügyvezetője a díj átvételekor elmondta, hogy a követező feladat a piacra lépés, Stringbike értékesítése világszerte – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.