Gazdaság

Januárban többlettel zárt az államháztartás

varga mihály (varga mihály, )
varga mihály (varga mihály, )

Az év első hónapját 92,2 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A központi költségvetés 17,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,2 milliárd forintos, illetve az elkülönített állami pénzalapok 33,4 milliárd forintos szufficitet mutattak januárban.

Egy évvel korábban 53,8 milliárd forintos deficit jellemezte az államháztartás központi alrendszerét.

A minisztérium szerint a két év január havi egyenlegének eltérő alakulásában főként az idei magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) játszottak szerepet.

Mint arról beszámoltunk, az uniós kifizetések felpörgetése, és más egyszeri tényezők is erősen támogatták a kedvező adatot. Erről a minisztérium közleménye mindössze annyit mond, hogy:

A tavalyi évhez képest az uniós programok mérsékeltebb kiadásai a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárásához, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutásához köthetőek.

A közlemény megemlíti, hogy a kormány a 2016-os költségvetés 2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol az államadósság további csökkenése mellett. A kormány várakozását erősíti meg az Európai Bizottság friss jelentése is, miszerint idén elérhető a tervezett hiánycél, a későbbiekben azonban még tovább csökkenhet. Ezzel párhuzamosan az államadósság 2016-ban 74,3 százalékra, 2017-ben pedig 72,4 százalékra mérséklődhet a GDP-arányában Brüsszel előrejelzése szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik