Üzleti tippek

Brutális bírságot kockáztatnak a cégek

Energiaaudit hiányában akár 10 millió forintra is bírságolhatóak a vállalatok.

Akár egymillió forintos büntetéssel számolhatnak azok a nagyvállalatok, amelyek a következő hetekben sem pótolják regisztrációjukat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján.

Ennél is nagyobb, 10 millió forintig terjedő összeget fizethetnek azok a cégek, amelyek év végéig elmulasztják az energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai audit végrehajtását. Az auditot tavaly december végégéig kellett megtartani, idén azonban még bírság nélkül pótolható a kötelezettség.

„Szigorúbban ellenőrzik azonban a cégek kötelező, energiahivatali regisztrációját. A január 20-i határidő elmulasztása akár egymillió forintig terjedő bírságot is jelenthet az érintettek számára. A pótlásra ugyanakkor még lehetőség nyílhat, hiszen a szabályozás csak most indult el a gyakorlatban. Így elképzelhető, hogy akik a következő napokban még benyújtják a hivatal honlapjáról elérhető nyomtatványt, engedékenyebb elbírálásban részesülnek” – mondta Csáki János, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda energiajogi szakértője.

Energetikai auditra minden olyan vállalat kötelezett, amely több mint 250 főt foglalkoztat, vagy éves nettó árbevétele túllépi az 50 millió eurót, vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót.

Az audit célja annak felmérése, hogy az adott telephely, iroda vagy üzem energiafelhasználása milyen pontokon optimalizálható, hogyan illeszthetők be a rendszerbe a hatékonyságot növelő elemek vagy akár a megújuló energia.

A bérlők sem ússzák meg

A kötelezettség nem csak az épület vagy üzem tulajdonosaként szereplő céget terheli. A kritériumoknak megfelelő bérlő is köteles az épületre vonatkozó auditálást elvégeztetni, ha az általa bérelt épületrész alapterülete meghaladja a teljes épület alapterületének 50 százalékát.

A kivételek közé tartoznak azok a nagyvállalatok például, amelyek rendelkeznek az EN ISO 50001 szabvánnyal, vagy amelyek cégcsoport tagjai, és annak egészére vagy egy részére vonatkozó tanúsítvány rájuk is kiterjed.

Az első auditot a jogszabály szerint 2015. december 5-ig kellett teljesíteni, a kötelező regisztrációs nyilatkozatot pedig 2016. január 20-ig kellett megküldeni a MEKH részére.

A nagyvállalatoknak négyévente kell elvégeztetniük az ellenőrzést, ehhez regisztrált auditorok segítségét vehetik igénybe, vagy az EN ISO 50001 szabvány bevezetésével mentesülhetnek a kötelezettség alól.

A regisztráció és az energetikai szempontú ellenőrzés mellett a cégeknek ezentúl minden évben meg kell adniuk éves energiafelhasználási adataikat is. Ennek elmulasztása szintén egymillió forintig terjedő bírságot jelenthet. „Az aktuális információk megszerzése érdekében ezért érdemes idén a MEKH honlapját kiemelt figyelemmel követni” – javasolja a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik