Üzleti tippek

Vigyázzon, a NAV minősíti, hogy milyen adózó

Még nem késő érdemi lépéseket tenni a „megbízható” státusz elérésért.

2016. január 1-jétől újdonságként került be az adózás rendjéről szóló törvénybe a megbízható adózói státusz – hívja fel a vállalkozások figyelmét a Mazars.

Az első minősítést az adóhatóság automatikusan az adózó előélete és az első negyedéves adatai alapján végzi majd el.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég szakértői szerint a megbízható adózói státusz megszerzése számos gyakorlati előnnyel jár, ezért érdemes mindent megtenni a pozitív NAV-minősítés eléréséért.

Az előnyök közül kiemelkedik például a megbízható adózók esetében kiszabható adóbírság és a mulasztási bírság felső határa, amely az általános szabályok szerint kiszabható összeg felére csökken. De ugyancsak jelentős könnyebbséget jelenthet az ellenőrzések hosszát 180 napban maximáló kedvezmény, amelyet még a kapcsolódó vizsgálatokkal és a felettes szervek általi hosszabbítással sem léphet túl a NAV – hangsúlyozta Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

A szakértő hozzátette: a likviditási nehézségeket is könnyebben vészelhetik át azok, akik pozitív státuszba kerülnek, hiszen a hatóság által nyilvántartott 10-500 ezer forint közötti tartozásra évente egy alkalommal automatikus pótlékmentes részletfizetés kérhető.

Áfakedvezmények

Cash-flow szempontból még jelentősebb az a kedvezmény, ami azonban csak 2017. január 1-jétől működik, hogy a megbízható adózók áfakiutalás iránti kérelmét az adóhatóság 45 napon belül, 2018. január 1-jétől pedig 30 napon belül teljesíti – szemben a jelenlegi 75 napos határidővel.

A megbízható adózók a hibáikat is más feltételekkel korrigálhatják: bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén a megbízható adózót a NAV mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő kitűzésével szólítja fel a kötelezettség teljesítésére vagy a hiba javítására. Ez utóbbi alól – még az ő esetükben is – kivétel a foglalkoztatotti bejelentés és az EKAER-bejelentés elmulasztása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik