Üzleti tippek

Az Invitel a szolgáltatók szolgáltatója

A vállalat számos telekommunikációs szolgáltatónak biztosítja az alapinfrastruktúrát, e nélkül sokan nem is tudnának hatékonyan működni.

„Bár a nagykereskedelmi – társszolgáltatói – piac többnyire a háttérben húzódik meg, az üzleti tele- és infokommunikációs szektor jövőjének formálásában igen fontos szereppel bír. A társszolgáltatói terület ugyanis olykor a jellegénél fogva bizonyos trendeket, piaci mozgásokat hamarabb, közvetlenebbül érzékel, mint egy konkrét ügyfél kiszolgálását végző szakterület” – összegezte Barta Attila, az Invitel nagykereskedelmi igazgatóság vezetője.

A legtöbb szegmensben – így például a kábeltévé- és a mobilszolgáltatás – az Invitel piacvezetőnek számít a nagykereskedelmi piacon, és ezen a területen jelenleg körülbelül 200 ügyfelük van.

„Külön érdemes kiemelni, hogy a legtöbb mobilszolgáltató használja az Invitel infrastruktúráját, ilyen értelemben tehát masszívan jelen vagyunk a hazai mobilszolgáltatásban azáltal, hogy az értéklánc egyre több nélkülözhetetlen elemét biztosítjuk” – mondta a nagykereskedelmi vezető.

A tele- és infokommunikációs szektorban a nagykereskedelem a hírközlési és távközlési cégeknek nyújtott szolgáltatásokat foglalja magában.

Klasszikus távközlési cégből ICT-szolgáltató

Az Invitel erősségei között a szakember kiemelte a vállalat alapinfrastruktúráját, amelynek a többi között része a 9000 kilométeres országos hálózat és a kiemelt (99,999 százalékos) rendelkezésre állást biztosító Kozma utcai DataCenter.

Míg régen minden piaci szereplő saját optikai hálózatot épített ki, ma ezt csupán a szereplők egy része tudja felvállalni, amelyek ezt követően kereskednek a kapacitásukkal. A távközlési cégek ráadásul egyre több, komplexebb szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak.

Az Invitel látja a piacot, intenzíven fejleszt, és már most kutatja a jövőben jelentkező új igényeket, mert a legtőkeigényesebb, legnagyobb életciklusú szegmens éppen az alapinfrastruktúra jövőálló biztosítása – véli Barta Attila.

A vállalat fejlesztései elsődlegesen arra irányulnak, hogy lépést tartsanak a piacon tapasztalható trendekkel, változásokkal. A várakozások alapján exponenciálisan nő a jövőben az átvitt adatmennyiség. Egyes becslések szerint 2020-ra egy átlag felhasználó 15-20 terabyte adatot fog egymaga generálni, és annak nagy részét meg is osztja másokkal.

Brutális bitáradat közeleg

„Az internet közjóvá válik. Ez egy brutális bitáradatot jelent egy mondhatni, VAD jövőben, hiszen minden Virtualizálva, Automatizálva és Digitalizálva lesz. Magyarországot ez kiemelten érinteni fogja a fölrajzi elhelyezkedése miatt, hiszen már ma is a nyugat és kelet közötti nemzetközi forgalom nagy része az országunkon – részben az Invitel infrastruktúráján – halad keresztül. A trendek közül fontos kiemelni a gépek közötti kommunikáció, a Machine-to-Machine technológia terjedését is. Az egyre több M2M-eszköz, így például okosmérőórák, távolról irányítható gépek, készülékek is jelentősen megnövelik a jövőben az adatforgalmat és a szükséges sávszélességet” – fejtette ki Barta Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik