Üzleti tippek

A nagyvállalatok jövőre nem mernek nagyot álmodni

A következő egy évben szerény pénzügyi eredményekre számítanak a hazai cégek.

A szektor átlagosan 2,6%-os árbevétel-növekedéssel számol, ami gyakorlatilag megfelel az elmúlt egy évben jellemző várakozásoknak, de némileg elmarad a tavaly év eleji, 3% feletti várakozásoktól.

Profit tekintetében egy erőteljes csökkenő tendencia látható, és jelenleg csupán átlagosan 1,3%-os nyereség-növekedésre számítanak a legnagyobb cégek – mutatta be a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb adatait Peter Roebben vállalati üzletágvezető.

Belföldi vagy külföldi piac a gyümölcsözőbb?

Jelenleg a cégek 41%-a látja úgy, hogy a következő 12 hónapban növekedni fognak bevételei, miközben minden második társaság stagnálásra számít. Az árbevétel-növekedés a hazai és az exportpiacokon egyaránt jellemző, ez utóbbi esetében azonban valamelyest nagyobb mértékben.

A belföldi értékesítésből a vállalatok harmada számít árbevétel-növekedésre, ami átlagosan 2,5%-os növekedést jelent. A külpiacokon viszont csak 36 százalékuk tervez a jelenleginél nagyobb bevétellel, amit átlagosan 2,8%-kal nagyobb profitot jelent.

A felmérés szerint az látható, hogy a nagyobb cégméret nem tesz jót az árbevétel- és profitkilátásoknak, mivel a mérettel párhuzamosan nő azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy évben zsugorodó pénzügyi eredményekre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik