Üzleti tippek

Uniós támogatásokra hajt a kkv-k harmada

Az ipari cégek eddig a legaktívabbak az EU-források megpályázásában.

Több mint egy éve jelentek meg a Széchenyi 2020 program kkv-k számára elérhető pályázatai. A Budapest Bank őszi kutatása szerint a kis- és középvállalkozások harmada tervezi legalább egy pályázat benyújtását.

Az új ciklusban megnyíló lehetőségekre várva az elmúlt két évben a vállalkozások 12 százaléka, átlagosan 50-100 millió forint mértékű, elsősorban ipari és agrárberuházást halasztott el.

Az uniós forrásokkal kapcsolatos tájékozódásban minden eddiginél többen, a vállalkozások 59%-a nyitott a banki segítségre.

A pénzintézet idén immár másodjára (2015 tavaszán és őszén) vizsgálta a kkv-k beruházási terveit és részvételi szándékát a Széchenyi 2020 programban, amely a jelenlegi, 2014-2020-as EU-támogatási ciklusban elérhető forrásokat osztja el.

  • A válaszadók 29%-a új gépek és eszközök beszerzésére irányuló pályázatra vár (ilyenek már voltak és lesznek is).
  • 12%-uk ingatlanépítésre és felújításra szolgáló forrás után érdeklődik.
  • 7%-uk használt eszközt vásárolna, pedig ilyen költségek jellemzően nem, vagy csak nagyon szűk körben lesznek elszámolhatóak a 2014-2020-as ciklusban.

Az új pályázati ciklusról a hazai kis- és közepes vállalkozások közül 10-ből 6-an kifejezetten jól értesültek, a legnagyobb ismertséget (77%) pedig az ipari és mezőgazdasági vállalkozások körében mérték. A vállalkozások még mindig leginkább a pályázati tanácsadó cégek hírleveleiből tájékozódnak (30%), azonban márciushoz képest megemelkedett a pályázat-összesítő internetes oldalakat, valamint a kormányzat pályázatokkal foglalkozó honlapját is figyelemmel kísérők aránya.

Felpöröghet a pályázás

Az első GINOP-pályázatok közel egy éve nyíltak meg, amelyekre a felmérésben résztvevőknek mindössze 4%-a adott be támogatási igénylést. Ez az arány várhatóan jelentősen nőni fog, ami serkentheti majd a beruházásokat is. A kkv-k többsége jellemzően 10 és 75 millió Ft közötti összegre pályáztak.

A felmérés alapján az új ciklusban minden harmadik kkv kíván élni az uniós források adta lehetőséggel, azonban ágazati bontásban érezhető változás következett be az elmúlt félévben. Míg korábban majdnem minden második mezőgazdasági vállalkozás tervezte a pályázást, félévvel később csupán egyharmaduknál maradt meg ez a szándék.

Jól látható, hogy az ipari cégeknél a beruházási hajlandóság egyre erősödő pályázati szándékkal is párosul: tavasz óta 39%-ról 51%-ra nőtt a pályázatot tervezők aránya. Ez a növekedés annak is tulajdonítható, hogy számottevő volt az EU-pályázatokra várva elhalasztott beruházások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik