Üzleti tippek

Hamarabb pénzükhöz juthatnak a cégek

Több éve tartó javuló trend jellemzi a vevői és a szállítói számlák teljesítését.

A finanszírozási időtáv rekordalacsony szintre mérséklődött, ami kedvezően hat a cégek fizetőképességére. Hamarabb kapják meg pénzüket üzleti partnereiktől a vállalkozások, és ők is rövid időn belül ki tudják fizetni szállítóikat – derül ki a K&H kutatásából.

  • A kkv-bizalmiindex legutóbbi eredménye szerint a vevők jelenleg átlagosan 21 napra fizetnek a cégeknek, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb határideje.
  • A vállalkozások legnagyobb része (37%) továbbra is 16-30 napos fizetési határidővel számol, azonban jelentős részüknek még ennél is kedvezőbb feltételek mellett, 15 vagy akár 8 napon belül fizetnek üzleti partnerei (23% és 25%).
  • Eközben az átlagon felüli, 30 napnál hosszabb pénzügyi teljesítéssel számoló cégek aránya tovább csökkent (8%), ami azért lényeges, mert két éve még ez volt a jellemző fizetési határidő.

A vevői számlák teljesítésének jelenlegi gyakorlatával párhuzamosan a következő egy évre vonatkozó várakozások is tovább javultak. Az egy év múlva várt fizetési határidő 23-ról 21 napra mérséklődött, mivel a vállalkozások többsége jövőre is 30 nap alatti kifizetéssel számol.

Ezzel párhuzamosan a szállítói számlák kifizetésének teljesítése is kedvező szinten maradt. A cégek átlagosan 19 napra fizetnek beszállítóiknak, amit a várakozások szerint egy év múlva is tartani tudnak majd. A vevői és szállítói fizetési határidők több éve tartó csökkenésével a kifizetések közötti finanszírozási időtáv is kedvezően alakul idén. Jelenleg mindössze átlagosan 2 nappal kell számolniuk a társaságoknak, ami jelentős előrelépés az elmúlt évekre jellemző 6-10 naphoz képest – összegzi a K&H.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik