Üzleti tippek

Magyar okosság segít a mongoloknak

25 millió eurós megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Kereskedőház és az ulánbátori önkormányzat.

Magyar cégek valósítanak meg intelligens városfejlesztési projekteket a mongol fővárosban. Az együttműködési megállapodást tegnap írta alá a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a mongol főváros fejlesztési ügynöksége.

Busz, okosváros és közvilágítás

Három fő fejlesztési programra épül az együttműködés. Egyrészt megújul az ulánbátori közlekedési vállalat teljes buszparkja, aminek az elősegítésére magyar buszösszeszerelő üzem épül a mongol fővárosban. Ehhez kapcsolódóan a városi közlekedést támogató magyar „smart city” alkalmazásokat, termékeket is bevonják is a város integrált, jelenleg modernizálás alatt álló közlekedési rendszerébe.

Másrészt 62 hektáros területen, zöldmezős beruházás keretében egy új, intelligens, komplett városrészt alakítanak ki. A projekt megtervezésére és kivitelezésére magyar cégek bevonásával a Magyar Nemzeti Kereskedőház tesz javaslatot.

A harmadik kiemelt projekt pedig intelligens közvilágítási rendszer kiépítésére irányul, melyet szintén egy magyar cég valósíthat meg.

„Mongólia, és azon belül Ulánbátor gazdasági és társadalmi szempontból a világ egyik leggyorsabban fejlődő területe, mely lehetőséget biztosít a magyar tudás és az innovatív magyar termékek exportjára. Jelentős eredmény, hogy a mostani aláírással kiemelt fontosságú intelligens városfejlesztési projektekben vehetnek részt a magyar cégek” – mondta Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

További lehetőségek

A most megkötött megállapodás alapján az okosvárosi megoldásokon felül további közös projektek előkészítése is megkezdődik. Ennek keretében párhuzamosan magyar technológiával indulhat építőanyag-gyártás, illetve élelmiszer-feldolgozó üzem Ulánbátorban, továbbá a főváros folyóinak szabályozása, hasznosítása szintén magyar cégek és magyar szakértelem bevonásával valósulhat meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik