Üzleti tippek
Debrecen, 2013. június 27.
Alpintechnikával, ipari alpinisták megkezdték az épülõ új Nagyerdei Stadion keleti lelátója fölött a Társ 95 Kft által gyártott, egyenként 9 tonnás, 12x22 méteres fém tetõtartó szerkezetek beemelését, rögzítését és befejezõ szerelését. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Van, amikor simán nemet mondhat a főnökének

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 16:12

A munkavégzéssel kapcsolatos utasításokat a munkavállaló köteles teljesíteni, vannak azonban kivételek.

A munkáltató szóban és írásban adhat utasítást az alkalmazottnak. Az utasítás teljesítésének megtagadása a dolgozó részéről súlyos szabályszegésnek minősül, amely akár ahhoz is vezethet, hogy megszűnik a munkaviszonya.

A munkavállalót védő szabály, hogy az utasítás írásba foglalását is kérheti. Amíg a munkáltató ezt nem teszi meg, addig az utasítást nem kötelező végrehajtani – összegezte a Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda szakértője a Piac és Profit cégblogjában.

Szabó Gergely a kivételek közül kiemelte, hogyha a munkáltatói utasítás végrehajtása más személy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, akkor a dolgozó köteles megtagadni a teljesítést.

Ugyanígy kell tennie, ha a végrehajtás a környezet súlyos veszélyeztetésével járna. A törvény külön nem említi, de természetesen a beosztott nem teljesíthet olyan utasítást sem, amellyel bűncselekményt követne el.

Abban az esetben, ha a feladat végrehajtása „csak” az alkalmazott saját életének, testi épségének vagy egészségének súlyos veszélyeztetésével járna, akkor a törvény a dolgozóra bízza a döntést. Ha megtagadja az utasítást, akkor ennek következtében nem érheti őt hátrányos következmény. Azt viszont előtte meg kell vizsgálnia a munkavállalónak, hogy a feladat valóban a munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik-e.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.