Üzleti tippek

A NAV online kasszái is hizlalták a vendéglők forgalmát

Bár ősszel kevesebben ülnek be a vendéglőkbe, de az egy évvel korábbi adatokhoz képest 15 százalékkal nőtt az éttermek bevétele.

Szeptemberben esett a vendéglők forgalma a legmelegebb nyári hónapokhoz képest. Hiába, vége lett a nyaralásnak, a turisták hazamentek, az iskola pedig elkezdődött.

A KSH legfrissebb adatai szerint az ősz első hónapjában kevesebbet vendéglőztek a magyar és a külföldi vendégek. A szeptemberi forgalom értéke 83 milliárd forint volt, az augusztusi 96 milliárdos bevételnél 13 milliárd forinttal kevesebb – összegezte a Blokkk.com.

Ez az elmúlt években is így volt, hiszen szabadságon, hétvégi kiruccanáskor könnyebb rászánnia magát a családnak egy kis vendéglőzésre, mint amikor dologidő vagy éppen iskola van.

Az egy évvel ezelőtti adatokat viszont jócskán túllépte a mostani ősz eleji vendéglátás, feltehetően ebben az online kasszának is volt némi szerepe, ugyanúgy, mint a bolti, áruházi kereskedelemben. A 83 milliárd forint szeptemberi bevétel az előző évinél 12 milliárd forinttal volt több, ami 15%-os növekedést jelent.

Az ősz sajátossága, hogy ekkor megugrik a munkahelyi vendéglátás, szeptemberben ez az augusztusi 6 és fél milliárd forint körüli bevételnek csaknem a kétszerese lett. Ennek a gyerekek iskolai étkeztetése is része.

A vendéglátás 2015-ben lendült neki igazából, a korábbi esztendők döcögős forgalmát követően, amiben a nyugtaadás is feltehetően nagyobb súlyú löketet jelenthetett (mivel a KSH, ugyanúgy, mint a bolti kiskereskedelemben, a tiszta, nyugtaadással kísért forgalmat méri).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik