Üzleti tippek
Gyõr, 2015. július 3.
Egy dolgozó visszapillantó tükrök mûanyag  alkatrészeit pakolja a gyõri Grana Kft. új fröccsöntõ üzemcsarnokban az átadóünnepségén napján, 2015. július 3-án. Éves szinten 30 százalékos termelõi kapacitásbõvülésre számít a cég a mintegy 500 millió forintból elkészült és berendezett új üzemcsarnok átadásának köszönhetõen. A kft. mûanyag alkatrészeket, tükör tartókat, tetõ- és lámpaalkatrészeket, kuplungpedált és kilincseket gyárt az Európában jelen lévõ autómárkákba, Audikba, Mercedesekbe, vagy Volkswagenekbe.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Beruházások: megtört a negatív trend

24.hu
24.hu

2015. 11. 19. 12:18

Javult a beruházási kedv a nagyvállalatok körében, ennek ellenére a hazai cégeknek csak alig több mint fele gondolkodik fejlesztésekben.
Korábban a témában:

A vállalatok jelentős része növelné a beruházásokra fordítandó költségeit is. Területileg a nyugati és a keleti régióban várhatóak a legnagyobb értékű beruházások – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adataiból.

A felmérés alapján a cégek fejlesztési szándéka a félévkor elért mélypontot követően nagymértékben javult. „37-ről 52 százalékra nőtt a szektor beruházási hajlandósága a következő egy évben. Bár ez még mindig szerénynek mondható eredmény, az elmúlt nyolc hónap trendjében mégis szignifikáns változást jelez. Ez kifejezetten jó aránynak tekinthető, és gyakorlatilag véget vet a másfél éve tartó csökkenő trendnek” – részletezte Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

A technológiai fejlesztések a legsürgetőbbek

„A megvalósítandó beruházásoknál továbbra is a technológiafejlesztés áll az élen, minden negyedik vállalat ilyen jellegű beruházásra készül. Ezt követi a kapacitásbővítés (16%), de az értékesítés fejlesztésénél is megugrott a hajlandóság (13%)” – tette hozzá a szakértő.

A beruházási szándék emelkedése mellett 20%-ról 26%-ra ugrott a magasabb fejlesztési ráfordításokkal számoló cégek aránya, miközben csupán a társaságok 8%-a nyilatkozott úgy, hogy visszafogják ilyen jellegű költségeiket. Ezzel együtt továbbra is azok vannak többségben (65%), akik nem változtatnak a beruházásaik értékén a következő egy évben.

A földrajzi elhelyezkedés is nagymértékben meghatározza a fejlesztési szándékot. Míg a nyugat-magyarországi (35%) és a kelet-magyarországi (32%) területen minden harmadik cég emelheti a beruházásokra szánt költségkeretet, addig a fővárosban csupán minden ötödik társaság készül erre.

Jövőre bővülhet a vállalati hitelállomány

„A megkérdezett vezetők nyilatkozatai alapján a beruházási hajlandóság javulása a finanszírozási források igénybevételénél is egyértelműen megmutatkozik. Félévhez képest ugyanis majdnem duplájára, 9%-ra ugrott a hosszú lejáratú hitelben, valamint 2-ről 5%-ra nőtt a lízingben gondolkodók aránya. Egyelőre nem látunk fokozott beruházási igényt a cégek részéről, azonban az eredmények arra engednek következtetni, hogy jövőre talán bővülhet a vállalati hitelállomány” – mondta Peter Roebben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.