Üzleti tippek
számológép ()

Százmilliárdokat hoz az államnak a könyvvizsgálat

24.hu
24.hu

2015. 11. 16. 18:54

Az auditált cégek 2,5-szer annyi adót fizetnek be a költségvetésbe, mint azok a vállalkozások, amelyeknél nem előírás a könyvvizsgálat.
Korábban a témában:

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara közzétette a felmérését arról, hogy mennyire találták megfelelőnek az auditált társaságok beszámolóit. Az összesítésből kiderül, hogy a kamara tagjai tavaly csaknem 28 ezer pénzügyi beszámolót ellenőriztek.

„A beszámolók kicsivel több mint 90 százalékánál minősítés nélküli, azaz tiszta jelentést adtak ki a könyvvizsgálók, ami azt mutatja, hogy a jogszabály alapján könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozások és könyvelőik jó és lelkiismeretes munkát folytatnak” – mondta Lukács János, a kamara elnöke.

Az elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindez nem feltétlenül igaz a magyar gazdaság összes szereplőjére, sőt még a többségére sem, hiszen Magyarországon 570 ezer működő vállalkozás van, döntő többségük azonban nem éri el a könyvvizsgálati értékhatáraként meghatározott 300 millió forint árbevételt vagy az 50 fős vállalati létszámot.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a könyvvizsgálatra kötelezett, illetve az értékhatárt épphogy el nem érő, és így már nem kötelezett (de nagyjából egyforma méretű) társaságok adófizetési szokásai között jelentős különbség van. Előbbiek 2,5-szer annyi adót fizetnek be a költségvetésbe, mint nem auditált társaik. Ezt a különbséget a gazdaság egészére kivetítve az auditálás államháztartási bevételt növelő hatása több százmilliárd forintra rúg.

„A gazdaság egésze szempontjából azonban ennél fontosabb a beszámolóknak az a 10 százaléka, amit a könyvvizsgáló nem talál kifogástalannak” – mondta Lukács János. Ezek azok az esetek, amikor a szakember felhívja a piaci szereplők figyelmét a cég által elkészített beszámoló kockázataira, esetleg korlátozó vagy elutasító véleményt fűz hozzá annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb információk álljanak a hitelezők, a tulajdonosok vagy akár a munkavállalók rendelkezésére.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Bahamákon békült ki Hosszú Katinka és Shane Tusup

Röstelli a sok stadiont a kormány

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.