Üzleti tippek

Százmilliárdokat hoz az államnak a könyvvizsgálat

számológép ()
számológép ()
Az auditált cégek 2,5-szer annyi adót fizetnek be a költségvetésbe, mint azok a vállalkozások, amelyeknél nem előírás a könyvvizsgálat.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara közzétette a felmérését arról, hogy mennyire találták megfelelőnek az auditált társaságok beszámolóit. Az összesítésből kiderül, hogy a kamara tagjai tavaly csaknem 28 ezer pénzügyi beszámolót ellenőriztek.

„A beszámolók kicsivel több mint 90 százalékánál minősítés nélküli, azaz tiszta jelentést adtak ki a könyvvizsgálók, ami azt mutatja, hogy a jogszabály alapján könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozások és könyvelőik jó és lelkiismeretes munkát folytatnak” – mondta Lukács János, a kamara elnöke.

Az elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindez nem feltétlenül igaz a magyar gazdaság összes szereplőjére, sőt még a többségére sem, hiszen Magyarországon 570 ezer működő vállalkozás van, döntő többségük azonban nem éri el a könyvvizsgálati értékhatáraként meghatározott 300 millió forint árbevételt vagy az 50 fős vállalati létszámot.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a könyvvizsgálatra kötelezett, illetve az értékhatárt épphogy el nem érő, és így már nem kötelezett (de nagyjából egyforma méretű) társaságok adófizetési szokásai között jelentős különbség van. Előbbiek 2,5-szer annyi adót fizetnek be a költségvetésbe, mint nem auditált társaik. Ezt a különbséget a gazdaság egészére kivetítve az auditálás államháztartási bevételt növelő hatása több százmilliárd forintra rúg.

„A gazdaság egésze szempontjából azonban ennél fontosabb a beszámolóknak az a 10 százaléka, amit a könyvvizsgáló nem talál kifogástalannak” – mondta Lukács János. Ezek azok az esetek, amikor a szakember felhívja a piaci szereplők figyelmét a cég által elkészített beszámoló kockázataira, esetleg korlátozó vagy elutasító véleményt fűz hozzá annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb információk álljanak a hitelezők, a tulajdonosok vagy akár a munkavállalók rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik