Üzleti tippek
Budapest, 2014. november 11.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik kábítószer-keresõ kutyája csomagokat vizsgál át a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülõtér mellett, a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélõ Központjában 2014. november 11-én. A központban a karácsonyi csomagküldésrõl tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Posta, amelyen elhangzott, hogy növekszik az internetes vásárlás részaránya.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Csúnya meglepetések helyett: karácsonyi tippek a NAV-tól

24.hu
24.hu

2015. 11. 16. 13:13

11+1 hasznos infó, ha külföldről rendel vagy külföldre küld karácsonyra ajándékot.
Korábban a témában:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Posta Zrt. adatai szerint az e-kereskedelem bővülésével a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások (CEP) piaca évente átlagosan több mint 10 százalékkal növekszik. A forgalom negyede az év utolsó két hónapjára koncentrálódik.

Ezekre figyeljen!

Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kína, Egyesült Államok) érkeznek, azokat vámkezeltetni kell, amelyre – megbízás alapján – a postai szolgáltató vállalkozik. A külföldi csomagokkal kapcsolatos tanácsok a következők:

 1. A fuvarlevélen fel kell tüntetni a beérkezett áru pontos megnevezését. Az általános árumegnevezés (például ajándék, ruhanemű, elektronikai eszköz) nem elegendő, helyette pontosan tüntessék fel, mit tartalmaz a csomag (például táblagép, telefon, pamut póló).
 2. Az interneten cégtől (pl. webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentes, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.
 3. Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de 27% áfa vonatkozik az árura, 150 és 700 euró között 2,5% vámot és 27% áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5% vámot kell megfizetni.
 4. Ha az áru valós értéke kétséges, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtását is kérheti a NAV.
 5. Egyes termékek, így például gyógyszer és gyógyszerhatóanyagot tartalmazó készítmények, nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek behozatalához külön engedélyt kell beszerezni.
 6. Hamis termékek, kábítószerek behozatala tilos!
 7. Az áruvizsgálatkor a NAV röntgenberendezést és speciális keresőkutyát alkalmaz, indokolt esetben pedig az ellenőrzés a postai szolgáltató jelenlétében a csomag kibontásával is történhet, amelyről minden esetben jegyzőkönyv készül.
 8. A külföldről érkező áruk vámkezelését és kézbesítési előkészítését a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik. A vámkezelést a postai szolgáltató kéri, és a NAV az elektronikus árunyilatkozat benyújtását követően egyetlen napon belül elvégzi azt, a fizetendő közterheket pedig a csomag kiszállításakor kell megfizetni.
 9. Az unió másik tagállamába küldött csomagot nem kell vámkezeltetni, azonban ha nem EU-tagországba küld csomagot és annak értéke az 1000 eurót meghaladja, akkor az egységes vámáru-nyilatkozat kitöltése kötelező, míg 1000 euró alatt elegendő a postai feladáskor kitöltött fuvarlevél.
 10. Az illegális behozatal és kereskedelem megakadályozása érdekében a hatóság pénzügyőrei ellenőrzik a kockázatosnak minősített csomagokat, bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén pedig a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.
 11. A hazai műkincsek védelme érdekében a NAV megakadályoz minden olyan küldemény külföldre küldését, amely Magyarországon védettnek tekinthető, illetve 50 évnél régebbi műtárgynak minősül és azt hatósági engedély nélkül próbálnak postán továbbítani.

+1: A karácsonyi forgalomban az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengerentúlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap, az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt – raktárról kiszállítható – áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz. Annak érdekében, hogy időben megérkezzen az ajándék érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket. A külföldi rendelések esetében, ha erre van lehetőség a vásárláskor, akkor célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak ezen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig.

2014-ben minden eddigi rekordot megdöntve 13,5 millió belföldi csomagot szállított a posta, ami 15 százalékos növekedést jelent a 2013-as adatokhoz képest. 2015-ben pedig biztosan új rekord születik, az előzetes várakozások szerint 15 millió darabos csomagküldéssel kalkulálnak. Emellett a nemzetközi forgalomban a Magyar Posta által kezelt csomag és árutartalmú regisztrált levél együttes mennyisége idén megközelíti az 5 milliót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.