Üzleti tippek

Negatívan látják az ország jövőjét a nagyvállalatok

A cégek ötöde gazdasági visszaesésre számít, a saját kilátásaikat illetően viszont optimistábbak.

A K&H nagyvállalati növekedési index stabilan pozitív tartományban van, a harmadik negyedévben 1 pontos emelkedést követően jelenleg 7 ponton áll.

Az eredmény enyhe optimizmust mutat, ami egyértelműen a vállalatok saját lehetőségeik kedvező megítélésének köszönhető, mivel a makrogazdasági környezetre vonatkozó várakozások kifejezetten negatívak. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy a vállalati mutató 8-ról 12 pontra emelkedett, a makrogazdasági részindex ezzel szemben -1-ről -5 pontra süllyedt – összegezte Peter Roebben, a vállalati üzletág vezetője.

A hazai nagyvállalatok saját kilátásaik kedvező megítélésénél a pénzügyeket és a beruházásokat illetően is optimisták, míg a foglalkoztatottak létszámának alakulásánál nem figyelhető meg pozitív elmozdulás.

Árbevétel és profit

A szektor átlagosan 2,6%-os árbevétel-növekedéssel számol, amely éppen megfelel az egy évvel ezelőtti várakozásoknak, és jelentős, 1 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. A profitvárakozásoknál a jelenlegi, 1,3%-os nyereségnövekedés csupán enyhe javulás az előző negyedéves várakozáshoz képest.

A technológiafejlesztések állnak az élen

A tervezett beruházások esetében elmondható, hogy szinte minden második (52%) társaság valamilyen fejlesztésben gondolkodik, ami kifejezetten jó aránynak tekinthető. Mint általában, most is a technológiafejlesztés áll az élen, négyből egy cég ilyen fejlesztést tervez. Ezt követi a kapacitásbővítés (16%), de megugrott az értékesítés fejlesztését szándékozók aránya is (13%).

A beruházási hajlandóság javulása a finanszírozási források igénybevételénél is tetten érhető, mivel 5-ről 9%-ra ugrott a hosszú távú hitelben gondolkodók aránya. „Egyelőre nem látunk fokozott beruházási igényt a vállalatok részéről, azonban a kiskereskedelem stabil növekedése, valamint a rendelkezésre álló uniós támogatások remélhetően újabb fejlesztéseket indukálnak a jövőben” – tette hozzá Peter Roebben.

Csak középtávon várható javulás

A gazdasági kilátásokat illetően egy- és hároméves időtávon is romlottak a várakozások. Mindkét esetben a korábbi 12%-ról 20%-ra ugrott azon cégek aránya, amelyek visszaesésre számítanak. Míg azonban rövid távon a jelenlegi gazdasági környezet stagnálását feltételezők aránya nagyobb, addig középtávon a javulásban bízók vannak többen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik