Üzleti tippek

Karrier: hogyan maradhat sikeres?

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2015. 08. 24. 13:00

Ha azok körébe tartozik, akik elég szerencsések ahhoz, hogy sikeresnek érezzék magukat, akkor nyilván pontosan tudja, mennyi nehézséget kellett leküzdenie, hogy idáig jusson. Ezt valószínűleg nem akarja újra átélni.

 

Korábban a témában:

„Ehhez viszont ‘fenntartási költséget’ kell fizetnie. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként maradhat meg az összhang a sikeresség és a között, hogy azt csinálja, amit szeret, és amiben jónak érezheti magát. Ön is folyamatosan változik és a feladatai is várhatóan változnak majd. Méghozzá többnyire olyan irányba, amelyre pont nem számít” – véli Tomori Nóra humánerőforrás-szakértő, karrier- és életvezetési tanácsadó.

Még, ha nem is változtat radikális módon, új módszerek, eszközök jönnek, és egy-egy új feladat másfajta gondolkodást igényel. Mégis mit tehet? Időről időre megvizsgálhatja, hogy hol tart, mielőtt túlságosan eltávolodna attól, ahol lenni szeretne. Ebben segíthetnek a következő feladatok.

Tippek

– Határozottan döntse el, milyen kritériumok számítanak, és csak olyan szempontokat vegyen figyelembe, amelyek önnek személyesen fontosak. Nem számít, mit gondolnak – vagy a félelmei alapján mit gondolhatnak – mások.

– Jelöljön ki a naptárában konkrét napokat, hogy például félévente számot vet azzal, azt csinálja-e, amit szeretne, illeszkedik-e a munkája ahhoz, amiben jónak tartja magát. Vizsgálja meg, hogy a célkitűzései alapján jó irányba halad-e.

– Írja össze, hogy mit kell tennie azért, hogy a saját útját járhassa. Apró lépésekre gondoljon, ne drámai változtatásokra.

Kérdéslista, amelyet időnként elővehet

– Mi lenne az a három szó, amelyben összefoglalná, hogy például a következő egy évben mit szeretne elérni? Hogyan támogatja ezt a munkája, kell-e valamin változtatnia?

– Mit tart fontosnak az életben? Melyek a legfontosabb értékek az ön számára? Változtak-e ezek? A karrierje miként támogatja az életcéljait?

– Értékelje a karriercéljait, és azt, hogy mit tesz érte. Változtasson-e, és ha igen, milyen területen érik a változás?

– Milyen erősségeire, készségeire szeretne építkezni és valójában mennyire használja ki ezeket?

– Vannak-e olyan hiányosságai, amelyeket a céljai érdekében fejleszthetne? Hogyan? Írja össze (készíthet ütemtervet is), hogy mit tehet konkrétan az önfejlesztés érdekében?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.