Üzleti tippek

Drasztikusan emelkedett a törölt cégek száma

A Feketelista.hu szerint több mint 20 százalékkal nőtt a törölt cégek száma az utóbbi egy évben.

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a vállalkozói kör a magyar gazdaság teljesítményéhez képest még mindig túlméretezett, számítani lehet a további szűkülésére. A folyamat várhatóan együtt jár majd a régiók, illetve a szakmai ágazatok közötti arányok kiegyenlítődésével is.

Az utóbbi egy évben mintegy 23 százalékkal, 77 469-re emelkedett a törölt cégek száma Magyarországon, miközben csupán 28 ezer új vállalkozást indítottak el – közölte a feketelista.hu az MTI-vel.

Az összegzés szerint a működő gazdasági szervezetek száma a négy évvel ezelőtti 600 759-ről, 2015 júniusára 584 521-re csökkent, ugyanis az elmúlt négy év alatt összesen 200 693 cég szűnt meg, miközben csak 140 214 új céget alapítottak.

Törlés kényszerből

Bár a piacról végelszámolással kivonult cégek száma a tavalyi azonos időszaki 6768-ról idén lecsökkent 5625-re, azonban a látszólagos kedvező tendenciát árnyalja a kényszertörlések ugrásszerű emelkedése.

A kényszertörlések száma (az eljárás 3 évvel ezelőtti bevezetése óta) a legmagasabb értéket mutatta, meghaladta a 30 ezret, míg egy éve 27 ezer alatt volt. A portál szerint ennek elsősorban az az oka, hogy ha a bíróságok úgy ítélik meg, az adós vagyona nem elegendő a felszámolással kapcsolatos költségek fedezetére, rövid eljárással, kényszertörléssel kivezetik a piacról.

Bontás

Az elmúlt évben az összes végelszámolás 53 százalékát a közép-magyarországi térségben bejegyzett cégek kezdeményezték, ugyanakkor a több mint 30 ezer kényszertörlés 75 százaléka jutott erre a régióra.

Megyei bontásban a pest megyei vállalkozók kezdeményeztek legnagyobb számban végelszámolást és itt regisztrálták a legtöbb (2592) kényszertörlést is. A végelszámolások száma Komárom-Esztergomban (253) és Győr-Moson-Sopronban (210) haladta meg a 200-at. A legkevesebb végelszámolást (67) Nógrád-megyében és Tolna-megyében (71) kezdeményezték a vállalkozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik