Üzleti tippek

Kockázatos pénzügyek: így vizsgáztak a céges bankszámlák

A bankok vállalati portfólióját vizsgálva megállapítható, hogy mely pénzintézeteknél kötnek szerződést a kevésbé kockázatos, valamint a kockázatosabb társaságok.

A bankok jelenleg éppen a lakossági hitelek forintosításával és az új hitelkonstrukciók kialakításával vannak elfoglalva, miközben a vállalati ügyfélkör stabil bázist jelent számukra, mivel minden vállalkozásnak cégalapításkor bankszámlát kell nyitnia. Magyarországon ugyan a korábbi tartós cégszám-növekedést már felváltotta a csökkenő trend.

Koncentrált a vállalati bankszámlák piaca

A 10 legtöbb ilyen típusú bankszámlát vezető pénzintézet rendelkezik az összes vállalati bankszámla mintegy 80%-ával, míg a maradék 20%-on nagyságrendileg 200 pénzintézet osztozik. Érdekes tény, hogyha a Buda-Cash botrány miatt felszámolás alá került 4 bankból álló DRB-bankcsoport összes kezelt számláját összeadjuk, egy bankként tekintve rájuk, akkor a legtöbb vállalati bankszámlával rendelkező bankok rangsorában a 12. helyre kerülnének.

A brókerbotrányok kapcsán remélhetőleg a magyar cégek életében egyre hangsúlyosabb szerepet kap, hogy jól meggondolják, hol nyitnak számlát, és a jövőben nagyobb mértékben fogják áthelyezni befektetéseiket a megbízhatóbbnak hitt pénzintézetekhez. Ráadásul a szektorban még nagyobb átrendeződés következik be az MKB és a Budapest Bank állami kézbe kerülésével és várható összeolvadásával. Jelenleg a két pénzintézet több mint 113 ezer vállalati bankszámlát kezel, ami csak kicsivel marad el az OTP vállalati bankszámláinak számától.

Magyarországon az OTP vezeti a legtöbb céges bankszámlát, részesedése megközelíti a 17%-ot. Piacvezető szerepe feltehetően nem lesz sokáig ilyen erős, mivel a Budapest Bank és az MKB összeolvadása után egy hasonlóan erős társaság jöhet létre. Ha a két bank részesedését ezen a területen összeadjuk, akkor az új állami pénzintézet részesedése a jövőben a 16 százalék körül várható.

A jelenleg nagy leépítéseket végrehajtó Raiffeisen a jövőben még inkább a vállalati ügyfélkörre kíván koncentrálni, így a jelenlegi több mint 8%-os részesedésében növekedés várható. Az OTP valamivel több mint 6%-os illetve a Raiffeisen 5,5%-os vállalati számlaszám növekedését a K&H követte 1% körüli növekedéssel a tavaly júniusi és 2015 júniusa közötti időszakban.

Az 1000 vállalati ügyfél feletti pénzintézeteket vizsgálva az elmúlt 12 hónap 10 legnagyobb nyertese között 4 takarékszövetkezet és 6 bank található. Vállalati ügyfélszámban a legtöbbet (több mint 30 százalékot) a Fókusz Takarékszövetkezet növekedett, melyet csaknem 17 százalékos növekedésével a Gránit Bank követ.

Cégminősítés és csődveszély

A Bisnode-minősítés előrejelzi, hogy milyen valószínűséggel kerül egy adott cég a következő 12 hónap során csőd- vagy felszámolási eljárás alá, azaz a fizetésképtelenség állapotába. A bankok vállalati portfólióját vizsgálva ez alapján megállapítható, hogy mely pénzintézeteknél kötnek szerződést a kevésbé kockázatos, valamint a kockázatosabb társaságok.

Fontos kiemelni, hogy a cégminősítő az adott bankok összes vállalati ügyfelének kockázatosságát vizsgálta. A kockázatossági kitettséget legjobban a hitelfelvevő cégek kockázatossága jelzi, ami nem nyilvánosan elérhető adat. Az egyes bankoknál számlát vezető társaságok kockázatosságából azonban következtetni lehet arra, hogy mekkora potenciállal rendelkeznek. A minősítés fontos döntéstámogató információt szolgáltat a bankok számára azzal kapcsolatban, hogy mely ügyfelükre érdemes jobban odafigyelni, illetve melyeknél helyezhet ki hiteleket alacsonyabb kockázattal.

Ha a 10 legnagyobb vállalati ügyfélkörrel rendelkező pénzintézet kockázatosságát vizsgáljuk, akkor a K&H ügyfélköre mondható a legkisebb kockázatúnak, míg a MagNet Banké a legnagyobbnak.

Ha a 10 legtöbb vállalati bankszámlát kezelő pénzintézetnél számlát vezető cégek kockázatosságát vizsgáljuk, akkor a Citibank ügyfélköre mondható a legkisebb kockázatúnak, míg a Sberbankké a legnagyobbnak. Az OTP csupán a 4. az ügyfélkör biztonságosságának tekintetében.

Az 1000-nél több vállalati ügyfelet kezelő pénzintézeteket vizsgálva csupán a K&H kapott helyet a legnagyobb ügyfélszámmal rendelkező nagybankok közül a legkisebb kockázatú számlavezető cégportfólióval rendelkező pénzintézetek listáján. A legkisebb kockázatúnak a Savaria Takarékszövetkezet számlavezető ügyfelei mondhatók, melyet a Mohácsi Takarék Bank ügyfélköre követ – összegzi a Bisnode

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik