Üzleti tippek

Focinyelven „sorcsere” látható a cégeknél

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2015. 06. 02. 13:42

Markánsan változott a hazai vállalkozások részvétele az üzleti pályázatokon. Az Invitel 2009-ben alapította az InnoMax Díjat, amely az utóbbi években számos újabb kategóriával kibővült.

Korábban a témában:

A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója zsűritagként 2009 óta minden évben végigkövette az innovációs versenyt. Krisán László úgy fogalmazott, hogy az InnoMax Díj a kezdeti időszakhoz képest jól látható evolúciós felívelést mutatott, de a részt vevő cégek gondolkodásmódjában, az innovációhoz való hozzáállásában is jelentős változás tapasztalható. „Teljes sorcsere történt, hogyha fogalmazhatok focinyelven” – tette hozzá a vezérigazgató.

Idén már 10 díjat adott át az Invitel

Krisán László azt is kiemelte, hogy 2009 óta folyamatosan bővült a kiírt pályázatok száma. Először „csak” három díjat osztottak ki: a kis-, közép- és nagyvállalati kategóriákban. Aztán létrejött a diákoknak, fiatal fejlesztőknek szóló InnoApps alkalmazásfejlesztői díj. Tavaly az Invitel pályázata a civilszervezetek felé is nyitott, és megalapították az InnoMax civil kategóriáját. A 2015-ös év újdonsága, hogy idén már az általános és középiskolák is pályázhattak – mégpedig az InnoSchool Díjra.

InnoMax - InnoApps - Invitel (Array)

A Mol-Control Kft. lett a nyertes

A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. célja a hazai mikro- és kisvállalkozások támogatása, fejlesztése többek között tanácsadással és hitelekkel. Éppen ezért nem meglepő, hogy az InnoMax-pályázaton a kisvállalatoknak hagyományosan ők adják át a díjakat. Idén a Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft. lett az első helyezett.

A cég az „Eco-Mod-Cloud System” megoldásukkal pályázott. A fejlesztés célja az energiagazdálkodási, épületgazdálkodási és épületfelügyeleti rendszerek fokozottabb kiterjesztése az átlagfelhasználók felé. A legalább 20-30 százalékos megtakarítást biztosító projektötletük felhőalapú technológiára épül, és lehetővé teszi, hogy a rendszert egyetlen felületen keresztül üzemeltessék.

A kategória második helyezettje a HelpyNet Kft. lett „közösségi bűnmegelőzési rendszerével”, míg a dobogó harmadik fokán a Display Computer Kft. „repülő navigációs szoftverfejlesztése” végzett.

Célkeresztben a költséghatékonyság

Krisán László szerint az idei InnoMax-pályázatokat nagyon erőteljesen jellemezte a költséghatékonyság. „A válság a számtalan negatív következmény mellett annyi előrelépést hozott, hogy megtanította a cégeket az ésszerű gazdálkodásra. Ennek része a költséghatékonyság megtervezése és véghezvitele, valamint az innováció alkalmazása. A fejlesztések megkerülhetetlenek, hiszen ezeken keresztül érhetőek el azok a versenyképességi javulások és költséghatékonysági lépések, amellyel a vállalkozás kihozza magát nullára vagy a korábbinál nagyobb profitra tesz szert” – összegezte a vezérigazgató.

Különdíj az iskoláknak

Idén a KAVOSZ is alapított egy InnoSchool-hoz kapcsolódó különdíjat, amellyel az iskolákat és a diákokat, vagyis közvetve a jövő vállalkozóit szeretnék támogatni. A nyertes intézmény kiválasztásánál olyan pályaművet kerestek, amely igazán innovatív elképzelésekre épül. A díjazott a XV. kerületi Károly Róbert Általános Iskola lett. Pályázatukban a diákok nem éppen szokványos módon, egy „rapszámban” mondták el, hogy milyennek képzelik a „jövő iskoláját”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.