Üzleti tippek

Így függnek a kormányzati politikától a vállalatok

A hazai nagyvállalatok eredményességét a kormányzati gazdaságpolitikától, a belföldi kereslettől és az árfolyamváltozásoktól teszik leginkább függővé a cégvezetők – derül ki a K&H kutatás legfrissebb adataiból.

Az 550 döntéshozó megkérdezésével végzett nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint a cég eredményes működését meghatározó tényezők sorrendje nem, fontosságuk azonban változott az év végéhez képest.

Míg korábban a kormányzati intézkedések kiugróan nagy befolyással bírtak a vállalatok eredményességére, addig mostanra ennek fontossága kismértékben lecsökkent, és szinte azonos szintre került a belföldi kereslettel és az árfolyamváltozásokkal. A gazdaságpolitika befolyásának mérséklődése mögött az áll, hogy a jelenlegi intézkedésekről a társaságok majd háromnegyede véli úgy, hogy nem változtat érdemben a helyzetükön.

„Mivel a megkérdezett vállalatok fele kizárólag belföldön értékesít, ezért nem meglepő, hogy az egyik legmeghatározóbb tényező a hazai lakossági fogyasztás. A KSH adatai szerint januárban 8,7 százalékkal, majd februárban 6,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, és márciusban is több mint 5 százalékos növekedés történt a becslések szerint. Az intenzív bővülés folytatódásának pedig várhatóan kedvezni fog a foglalkoztatottság és a reálbérek növekedése, az alacsony infláció, a mérsékelt üzemanyagárak, valamint a devizahitelek forintosítása” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

Árfolyam-várakozások

A felmérés ideje alatt jellemző 305 euró/forint árfolyam mellett a társaságok többsége (54%) úgy véli, hogy ezen a szinten fog stabilizálódni az árfolyam a következő 6 hónapban, miközben a cégvezetők egyharmada gyengülésre számit.

A gyengülő forint árfolyam azonban inkább az exportáló cégeknek kedvező, a belföldi, importáló vállalatoknak viszont hátrányt jelent.

Az eredményeket meghatározó tényezők sorrendjében a beszállítói árak, a jogszabályi környezet és a közterhek változásának hatása a középmezőnyben szerepel, holott utóbbi kettő fontossága kissé felértékelődött. A lista végén levő külföldi vevőket, az inflációt és a finanszírozási lehetőségek alakulását továbbra is a döntéshozók csupán töredéke tartja fontosnak a rövid távú jövedelmezőség szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik