Üzleti tippek

Fényjáték a lakásban – Íme, a magyar találmány

Két asztalos fejlesztése a beépíthető fényáteresztő panel, amely különleges hangulatot teremt a lakásban, irodában, de természetesen az éttermekben, hotelekben is.

„Bármilyen felület átvilágítható, csak a megfelelő fényforrás kell hozzá” – mondja Porteleki Sándor, a Jagorta Kft. ügyvezető igazgatója. Persze könnyebb a helyzet – teszi hozzá –, ha az átvilágítandó fafelület vékony, így nincs szükség indokolatlanul nagy energiaforrás bevetésére.

A társaság egyedi fényáteresztő furnérozott paneleket gyárt, amelyeket lakásbelsőkbe épít be hangulatfokozó jelleggel. A technológia öt éve áll fejlesztés alatt, a cég két éve alakult.

Az általuk előállított anyag egy víztiszta hordozóanyagon lévő, fafurnér felületű, milliméter vastagságú táblásított termék. E mögé kerül a megvilágítás, méghozzá olyan alacsony hőkibocsátású fénytechnikával, amilyen a LED-technológia, természetesen megoldva a világítás során keletkezett hőelvezetést is.

A termék saját szabadalom, az eljárási technológia mintaoltalom alatt áll, az Egyesült Államokban már szabadalmi védettséget élvez. A Jagorta Kft. elsősorban külföldi piacokra dolgozik, és olyan neves kiállításokon mutatkozik be, mint például a londoni 100% Design.

A furnér és a hordozóanyag homogén egységét, valamint a fény átjutását a speciálisan erre a technológiára kifejlesztett furnér és ragasztóanyag biztosítja. A cégnél 140-féle faanyag áll rendelkezésre, ezek közül mindegyiknek más-más a fényáteresztő képessége. A mahagóni például annyira sűrű szálú fa, hogy nem is ereszti át a fényt, kivéve akkor, ha lézergravírozással valamilyen felirat vagy ábra kerül rá, ma pedig már ez is lehetséges.

A fejlesztésről további érdekességeket az Otthonok és Megoldások oldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik