Üzleti tippek

Egylégterű iroda: átok vagy áldás?

Amerikából jött, de a magyar munkavállalóknak nem feltétlenül a legjobb megoldás.

Régóta divatos idehaza is az egylégterű iroda, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az elrendezés nem igazán passzol a magyarokhoz – vélekedik Valkár Éva irodaberendezési tanácsadó. A nyitott iroda előnyei, hogy könnyebben egyeztethet a kollégákkal vagy akár a főnökkel, de a másik oldalon több a zavaró inger, nagyobb a zaj, és aki saját élettérre vágyik, annak sem kedvez ez a nagy nyitottság.

Köztes megoldásként a válaszfal már sokat segíthet. A paraván a főbb gondokat nem oldja meg, de mégis különválasztja a csoportokat. Ettől szeparáltabb elválasztást jelent az üveg- vagy bútorlapból készült fal. Idehaza egyébként az a legelterjedtebb, hogy egymásnak háttal fordított térelválasztó szekrényeket használnak. Ez tompítja a zajt, saját teret ad, és még a munkához szükséges dossziék is csak karnyújtásnyira vannak.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Nyitott is, meg nem is

A vezetői irodáknál és tárgyalóknál a mobil, elhúzható harmónikafal is praktikus megoldás lehet.

Tipikus hiba: ügyfélszolgálatosok és könyvelők együtt

A nyitott térből és a zajból fakadó frusztrációt és hatékonyságcsökkentés már az is nagyban ellensúlyozhatja, ha átgondolják, hogy kik üljenek együtt. Valkár Éva óva int attól, hogy „vegyítsük” a kollégákat, és összeültessünk olyanokat, akik egész nap telefonálnak, és olyanokat, akik elmélyült munkát végeznek.

Ezt olvasta?

Milyen a jó recepció?

A recepció funkciója, hogy ügyfelet fogad, és vigyáz a mögötte lévő térre, épp ezért sokszor összekötik a biztonsági szolgálattal. A munkahelyi ergonómia szempontjából fontos, hogy a pult ne zavarja a közlekedést, ne legyen balesetveszélyes. Az éles sarkokat, ahogy más bútoroknál is kerüljük. Az ívelt recepció sokkal inkább ajánlott, és még a teret is szebbé, harmonikusabbá teszi.

A recepciós is ember

Erről sok cégnél elfeledkeznek. Például gyakori hiányosság, hogy a dolgozó nem tudja hová letenni a táskáját, üdítőjét vagy az ebédjét. Ott ül egy hatalmas terem közepén, ahol naponta több száz ember megfordul, és előfordul, hogy oldalt nincs védve. Mindenképpen ajánlott a biztonsági kamera és a riasztógomb beszerelése, valamint a saját zárható szekrény kialakítása is – tanácsolja a szakértő.

Ha hibás a kialakítás, mit lehet tenni?

Nem biztos, hogy új bútort kell vásárolni. Például elemes bútoroknál lehet, hogy kisebb változtatásokkal ergonomikussá tehető a recepció. Ha ez nem megoldható, akkor viszont érdemes a nulláról kezdeni. Az akadálymentes irodák kialakításánál egyre inkább előtérbe kerül, hogy a mozgáskorlátozottak fogadására is legyen alkalmas a recepció. Ehhez a legjobb, ha a pult oldalsó részen kialakítanak egy alacsonyabb részt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik