Üzleti tippek

5 tipp a biztonságosabb jelszavakhoz

Mikor cserélte utoljára a jelszavait? Tudta, hogy egy 6 karakterből álló kód akár pillanatok alatt vagy jobb esetben egy kézilabdameccs félideje alatt is feltörhető egy átlagos asztali PC-vel?

Közösségi oldalak, apróhirdetési portálok, webshopok vagy éppen online bankolás. Mind olyan szolgáltatás, amelyekre kivétel nélkül személyes adatok megadásával lehet regisztrálni. A felhasználói fiókokban tárolt információk biztonságát elsősorban megfelelő jelszóval növelheti, és ezt a felmérések tükrében nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az Invitel infografika segítségével ad hasznos tippeket a biztonságosabb jelszó kialakításához.

Bonyolítsa bátran!

Használjon minél többféle karaktertípust, legyenek köztük számok, kis- és nagybetűk, illetve szimbólumok. Az átlagos hosszúságot (6 karakter) figyelembe véve a kódtörés ideje a felhasznált karakterek sokszínűsége szerint:

Minél hosszabb a jelszó, annál jobb!

Minden újabb karakter növeli a biztonságot.

Ezekre is vigyázzon!

Néhány kerülendő példa a jelszóváltáshoz:
– személyéhez köthető dátumok,
– családtagok, házi kedvencek neve,
– kedvenc csapatának, együttesének a neve,
– egymást követő vagy jellegzetes számsorok,
– egymást követő betűk, számok kombinációja.

A SplashData korábbi listája szerint a Top 25 legrosszabb jelszavak között található az 12345, a password, a qwerty, a football, az abc123 és az 111111 is.

Példa hat lépésben
Tesztelje jelszavait a passwordmeter.com oldalon.

Fő a biztonság

Ne használja ugyanazt a kódot mindegyik felhasználói fiókhoz, és cserélje legalább negyedévente a jelszavait. További adatbiztonsági tippek a Netbarát.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik