Pénzügy

Forinthitel – Első fokon pert vesztett a K&H

birosag(430x286).jpg (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)
birosag(430x286).jpg (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)

Elutasította a bíróság a bank keresetét a magyar állam ellen. A pénzintézet a forinthitel-szerződések tisztességességét szerette volna bizonyítani.

Forinthitelek – beindult a pergépezet

A pénteken, Budapesten kihirdetett ítéletben a Fővárosi Törvényszék a felperes bankot egyben 5 millió 972 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni.

A bíró rövid szóbeli indoklásában az elutasítás legfontosabb okaként említette, hogy nem teljesült maradéktalanul az átláthatóság követelménye a per tárgyává tett feltételekben. Ezen belül az oklistát emelte ki a bíró, amelyben a feltételek a kezdeti időszakban még túl bizonytalanok voltak, meghatározhatatlan fogalmakat tartalmaztak, igaz, később egyre precízebbek lettek.

A Kúria jogegységi határozata szerint az átláthatóság feltétele, hogy a pénzügyi intézmény meghatározza, az oklistában megjelölt körülmények milyen okból, milyen módon és mértékben hatnak ki a kamatra, a díjra valamint a költségre, mekkora emelést tesznek lehetővé – jelezte a bíró.

Rámutatott: ez a követelmény lényegében egyik feltétel esetén sem teljesült, még a legújabb, legrészletesebb oklista sem felelt meg az átláthatóság követelményének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik