Üzleti tippek

Összecsaptak a startupok

Sokan szeretnének a Prezi, a Ustream vagy a LogMeIn nyomdokaiba lépni.

November végén száz ország több mint 250 városában zajlottak a világ legnagyobb vállalkozói versenyének, a Global Startup Battle-nek a helyi fordulói. Budapestről 3+2 csapat jutott a legjobbak közé.

Idén több mint 30 ezer vállalkozó kedvű résztvevő vágott bele a rendhagyó megmérettetésbe, hogy egy hétvége leforgása alatt új csapatokban innovatív ötletek alapján indítsanak be új vállalkozásokat. A Colabs Startup Center szervezésében Budapest immár harmadik alkalommal csatlakozott az eseménysorozathoz.

A most indult startupokat azért is érdemes figyelemmel követni, mert bármelyikük esélyes lehet arra, hogy a következő hónapokban a korábbi sikersztorik nyomdokaiba lépjen. A csapatok közül az Ericsson, a Microsoft és a Corvinus Kockázati Tőkealap szakembereiből álló zsűri választotta ki a három legígéretesebb startupot, amelyek a globális döntőben bizonyíthattak.

Az élmezőny

A budapesti versenyen az első helyezett Pet2Care segít összekötni a házi kedvencüket egy-egy utazás erejéig lepasszolni kényszerülő gazdikat és a kisállatokat ideiglenesen befogadókat egy alkalmazás segítségével.

A második helyezést és az Ericsson különdíját a Palantir Home csapata nyerte el. Az ötfős társaság egy olyan életvédelmi és biztonsági termék fejlesztésébe kezdett, amelyet bármely lakásban egyszerűen beüzemelhet bárki és az eszköz érzékelői által mért adatokat a felhasználók bármikor és bárhonnan megnézhetik a mobileszközükön.

A harmadik helyezett a Micro Survey lett, amely egy egyszerűen beépíthető modullal segít a weboldal-tulajdonosok számára, hogy könnyen és gyorsan kaphassanak tetszőleges kérdésekre adott visszajelzéseket a látogatóiktól.

Az első helyezetten túl a Phodo az Innovator díjért, a Bowl csapata pedig a legjobb női vállalkozó díjért szállt versenybe a Global Startup Battle döntőjében.

Idén az Ericsson kutatás-fejlesztési központja adta a helyszínt a budapesti versenyhez, és a csapatokat többek között a Microsoft, a FabLab és az IseeQ szakemberei mentorálták. A rendezvénysorozat teljes programja angol nyelven zajlik, ezért évről évre egyre több a nemzetközi résztvevő a budapesti eseményen. Idén a szervezőket is meglepte, hogy minden negyedik csapattag külföldről érkezett.

„A magyar résztvevők német, holland és olasz származású fejlesztőkkel, francia projektmenedzserrel vagy spanyol designerrel dolgozhattak együtt, de érkeztek Angliából, az Egyesült Államokból és még Brazíliából is vállalkozni vágyók. A Prezi, a Ustream vagy a LogMeIn példáján keresztül is jól látható, hogy egy globális piacra törő cég felépítéséhez hatalmas előnyt jelenthet, ha már az alapítók otthonosan mozognak a nemzetközi terepen, ezért is kivételes alkalom egy ilyen esemény” – nyilatkozta Bakó Zsolt, a budapesti Startup Weekend főszervezője.

Korábbi sikerek

2013-ban az opp.io csapata 400 közül a legjobb 15 közé jutott a nemzetközi mezőnyben az egyedi projektmenedzsment alkalmazásával, és néhány hónappal később sikeresen zárta le első tőkebevonási körét a Traction Tribe befektető társasággal.

2012-ben szintén ezen az eseményen indult útjára interaktív prezentáció-támogató szolgáltatással a Sopreso csapata, akik DayOne Capitaltól kaptak befektetést, valamint a játékos oktatási robotot fejlesztő Codie (korábban RoboPhone) csapata is, akiknek az iCatapult biztosította a kezdeti finanszírozást a termék piacra juttatásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik