Üzleti tippek

Üzlet okosan – Mire készüljenek a cégek?

A jövőben sok minden bizonytalan, de egy dolog biztosnak látszik: ez pedig az infokommunikáció meghatározó szerepe – hangzott el az Invitel InnoMax Klub rendezvényén.

A hazai infokommunkációs szolgáltató neves vendégelőadókkal közösen ezúttal arra kereste a választ, hogy mit hoznak a következő évtizedek az informatikában, és mindez milyen hatással lesz a mindennapjainkra, illetve az üzleti döntésekre. Az eseményen emellett azt is bejelentették, hogy tovább bővül az InnoMax Díj, amelyre a jövőben az InnoSchool kategóriában már iskolák is pályázhatnak.

A mostani üzleti klub a jövő témakörére épült, hiszen ahhoz, hogy ma jó döntéseket hozzunk, fontos tudni, hogy mi lesz holnap vagy akár néhány évtized múlva. Az előadásokon szó esett az okoskészülékekről, az informatika koráról, valamint az adatbiztonságról is hasznos információkat kaphattak a résztvevők.

Az autók vezethetnek majd helyettünk

Bőgel György közgazdász, a CEU Business School professzora, az információs gazdaság kutatója az okoseszközök a mindennapokban és az üzleti életben betöltött várható szerepéről beszélt. A gépek ma már képesek olyan, korábban elképzelhetetlennek tűnő bravúrokra is, mint a szenzomotoros mozgás vagy az arcfelismerés. Az előbbi például lehetővé teszi a sofőr nélküli okosautók biztonságos közlekedését is.

Az okostechnológiákra a jövőben teljes rendszerek épülhetnek a mezőgazdaságtól a kereskedelmen át az egészségügyig. A professzor szerint a vállalatok számára az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogyan pozícionálják magukat a szemünk láttára kialakuló okosrendszer-ökoszisztémában.

Információs forradalmak az őskortól napjainkig

Bojár Gábor fizikus, a Graphisoft elnöke előadásában azt elemezte, hogy milyen hatásai lehetnek az informatika korának, nem csupán a technológiai fejlődésre, de a társadalmi berendezkedésre is.

A szakember felidézte a számítógép megszületését, amelynek Neumann János a „computer” nevet adta, utalva a matematikai számítások automatizálására. Gépnek hívta találmányát, holott utóbb kiderült az jóval több ennél, hiszen hatalmas lépést jelent a világban fellelhető információ összegyűjtésében, rendszerezésében és feldolgozásában.

Ebben a tekintetben Kolumbuszhoz, illetve Amerika felfedezéséhez hasonlítható Neumann „tévedése”. Ahogy az emberiség történetében a beszéd, az írásbeliség és a nyomtatás révén kialakuló ugrásszerű fejlődés nem volt előre megjósolható, úgy a Graphisoft elnöke szerint jelenleg sem tudjuk megmondani, mi lehet a jövő meghatározó technológiai iránya.

Adatbiztonsági kockázatok a munkahelyeken

Lám István, a Tresorit CEO-ja és társalapítója szerint az adatbiztonsági kockázatokra a jövő munkahelyén is komoly figyelmet kell fordítanunk. A mobil eszközök és az elektronikus ügymenet elterjedésével párhuzamosan nő a biztonsági kockázat. Egy nemzetközi felmérés szerint például egy vállalatnál a saját munkatársak szinte ugyanannyi biztonsági incidensért felelnek, mint a hackerek. Mivel a kritikus céges adatokat is a mobiltelefonunkon keresztül érjük el, így a készülék elvesztése súlyos következményekkel is járhat. Másfelől a piac egyre jobb minőségű eszközöket igényel, amelyek újabb kockázatokat is rejthetnek. Ezért a cégek számára a jövő egyik legfontosabb feladata az adatbiztonság megteremtése lehet.

„Az Invitel folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel hatékonyan támogathatja ügyfeleit. Az egyre magasabb színvonalú és összetettebb infokommunikációs szolgáltatások mellett más formában is szeretnénk értéket közvetíteni: az InnoMax Klub keretében például olyan információkkal szolgálunk partnereinknek, amelyeket máshonnan nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának megszerezni.

A tavalyi eseményen arra kerestünk választ, vajon mi az üzleti siker titka, idén pedig egy hasonlóan izgalmas témát, a jövőt jártuk körbe, amelyben az innováció minden bizonnyal kulcsszerepet játszik majd. A technológiai, gazdasági és társadalmi változások előrevetítése által is segíteni kívánjuk ügyfeleinket abban, hogy felkészülhessenek az elkövetkező évek, évtizedek legfőbb kihívásaira” – fogalmazott Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik